Начало БЪЛГАРИЯ Бавим хуманитарната помощ за Сирия, чакали сме разрешение от ЕС

Бавим хуманитарната помощ за Сирия, чакали сме разрешение от ЕС

Костадин Коджабашев
Снимка: БГНЕС

България има готовност да изпрати хуманитарна помощ на Сирия, като чака разрешение от Европейския съюз (ЕС) – от т. нар. Европейски механизъм за гражданска защита. Това обясни заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев днес на пресконференция във ведомството, цитиран от БТА. По думите му Европейският механизъм за гражданска защита е в постоянен контакт с представители на Световната продоволствена програма в Бейрут.

„Когато имаме положителен отговор от този Европейски механизъм за гражданска защита, това означава, че самолетът „Спартан“ спокойно може да излети с помощ на борда“, заяви Коджабашев. Там пратката ще бъде посрещната от представители на ЕС, Световната продоволствена програма в Бейрут и българското посолство там и по обезопасен и гарантиран хуманитарен коридор помощта ще отпътува за около два часа разстояние до Дамаск, добави той.

По думите му България е една от деветте държави в Европейския съюз, които са предложили да изпратят хуманитарна помощ на Сирия. Коджабашев каза, че не може да отговори кога страната ни ще получи отговор от Европейския механизъм за гражданска защита.