събота, 4 май 2024 г.

Сигналите за онлайн престъпленията през миналата година скочиха с 51%

Деца между 7-12 години най-често попадат в онлайн тормоз
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наблюдаваме много сериозно покачване на сигналите за онлайн престъпления за 2022 г. Това заяви в ефира на БНР Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет.

„Имаме огромен пик, ръст от 51% спрямо предишната година. Такъв пик наблюдавахме при първата ковид пандемия – от 100% ръст на сигналите през 2020 г., когато имахме около 16 хил. сигнала. За миналата година имаме 23 800 сигнала. Това показва, че престъпленията онлайн, особено срещу деца, бележат ръст и е много важно да има кой да подаде ръка и да регистрира сигнала, да посъветва родители и деца какво да направят“.

Константин Веселинов от компания за киберсигурност, която е помогнала за спасяването на Центъра за безопасен интернет от закриване, обясни, че го е мотивирало това, че не е имало кой друг, което, според него, е срамно. Нямаше кой да подкрепи нуждата на децата от такава подкрепа, подчерта той и продължи: „Вашето дете има нужда от помощ, вие имате нужда от помощ. На кой ще се обадите? В този момент разбирате, че държавата не може да отдели някаква смешна сума, за да подкрепи тази инициатива. Да няма кой да помогне на децата в нужда“.

За българските деца онлайн тормозът е най-сериозният риск, следван плътно от сексуалната онлайн експлоатация, съобщи Антоанета Василева. „90% от сигналите, които имаме на горещата линия, са за сексуална онлайн експлоатация. Това означава разпространение на снимки и видео материали, които съдържат еротично или порнографско съдържание с деца, на което деца са карани да се разсъбличат или да правят сексуални действия“. Другото, което се наблюдава, е онлайн стриймингът на сексуална експлоатация, което ще е предизвикателство за разследващите органи в следващите години, отбеляза тя.

Според нея освен силна държавна политика е много важно родителите и образователната система да са подготвени да посрещнат тези рискове.

За миналата година освен онлайн тормоза, наблюдаваме измами, злоупотреби и заплахи с фишинг мейли, каза Василева и даде пример: „Имахме сигнал от 17-годишно момче, което ни се обади с молба за помощ, защото беше получил на няколко мейла фишинг мейл, на който го заплашват, че са заснели какво е правил той на компютъра си, че е влизал в порнографски сайтове, заплашват го, че ако не плати определена сума, ще пуснат на всичките му приятели това, което той е гледал. Децата, въпреки че са доста умели в боравенето с дигитални устройства, не са подготвени за рисковете в мрежата. Рисковете стават все по-комплицирани“.

Константин Веселинов препоръча на децата, а и възрастните, които получават фишинг мейли, да не се плашат и да не се поддават на изнудване. 62% от заразите стават чрез фишинг, подчерта той. „Да каже на родителите си и да предприемете нещо с тяхно знание“ – обърна се Веселинов към децата. Според него хубаво е родителите да обясняват на децата си, какво може да последва от дадено тяхно действие, защото децата не виждат дългосрочно.

Преди ковид пандемията първата възраст, в която децата влизаха в интернет, беше 7 години, посочи Антоанета Василева. По думите й сега обаче децата на 3-4 години вече са в Интернет. Според нея неподходящото съдържание в тази възраст е много опасно.

Деца между 7-12 години най-често попадат в онлайн тормоз, подчерта още тя и изказа мнението си, че училищният и онлайн тормозът вече са едно цяло.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html