вторник, 23 април 2024 г.

Лош транспорт, учебниците и храненето отказват доста ученици от школото

Снимка: БНР

Липсата или неудобен транспорт от и до училището отказва доста ученици от школото. Това обясни в ефира на БНР Огнян Исаев, който е програмен директор „Образование“ във фондация „Тръст за социална алтернатива“. Така те не успяват да завършат средното си образование. Другите два фактора са учебниците и храненето.

„Политическите партии казват, че образованието е приоритет. Приоритетите обаче имат реални измерения. Когато се правят политики те трябва да имат такива-транспорт, храна и учебници“, призова той.

Според него един от основните проблеми е, че няма данни за броя на учениците, които се налага да пътуват до училище. „Така е трудно да се правят прогнози и политики. От 550 ученици, участващи в програмата за подпомагане на фондацията, за половината се осигурява транспорт. На някои места общините осигуряват транспорт, на други-училищата, но няма централизирана информация“, посочи Исаев.

Проблемът с логистиката на учениците има няколко аспекта, посочи той. „Първо лошата транспортна свързаност в България. Не във всяко населено място има спирка или жп гара. Местната и централната власт нямат възможност да влияят върху цените или разписанието на превозвачите в областта. Това дава възможност за сериозна спекула. Има деца, които искат да стигнат до училище, но не могат. При това по причини, които не са само финансови. Има решение, просто трябва по-добро взаимодействие между институциите. Има ситуации, в които децата приключват учебни занятия в 13:00 часа и се налага да стоят още 4-5 часа, защото последният транспорт е в 19:00 часа. Това е време, в което могат да учат у дома“, заяви Исаев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html