вторник, 16 април 2024 г.

Христо Иванов: Не се стига до управление, защото не можем да споделим властта

Снимка: БГНЕС

По думите на Христо Иванов не се стига до управление, защото партиите не могат да споделят властта по между си.

Важно е да си дадем сметка в какъв момент в развитието на нашата държавност се намираме. Това не е само парламент, който не успял да излъчи кабинет, намираме се в момент, в който парламентарната република е суспендирана, поставена е на трупчета. Защото се оказва, че българският парламент не можеше да произведе не просто обикновени мнозинства, скрити мнозинства, но не смееше да застане пред хората. Това каза в декларация по повод края на 48-ото Народно събрание председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов.

Българската парламентарна република започна трайно да мутира в един дремещ резервен модел, наследен от епохата преди 1990 г. в който парламентът беше сезонно законодателно събрание, а управляваше Държавният съвет, като после се превърна в президентство. Управлява президентството. Все повече имаме един необявен от Конституцията квази президентски режим на държавата. Това не е обикновен куриоз, а говори за сериозно заболяване а политическата ни система, заяви Иванов.

Всички говорят за диалог, но това не е празна приказка, това е умението да се споделя власт. Причината е да не можем да стигнем до управление, е, че не можем да стигнем до споделянето на властта, но не като разделянето ѝ като бял хляб, а в рамките на върховенството на правото. Ние трябва да гарантираме върховенството на правото, за да можем да върнем парламентарната република в нейната функционалност. Това е основната рецепта за решение на парламентарната криза, в която се намираме, добави той.

В този парламент не направихме необходимата решителна стъпка по съдебната реформа и това ще бъде проблем в пътя ни към Шенген и Плана за възстановяване. Оказа се, че можем да жертваме и еврозоната, като някои партии се скриха зад определени процедурни ходове. Този провал е свързан пряко с невъзможността на този парламент да излъчи управление, посочи председателят на ПГ на „Демократична България“.

В това Народно събрание „Демократична България“ беше диалогична, прагматична, но не беше наивна. Това че сме добронамерени, не значи, че ще бъдем параван за някого и ще си затваряме очите пред безпринципни компромиси, подчерта Христо Иванов.

Ще успеем да рестартираме парламентарната република не когато една партия или един лагер вземе цялата власт, а когато успеем да приемем своите различия, но въпреки това да спазваме принципи и да работим по приоритетите като Шенген, еврозоната, Плана за възстановяване и съдебната реформа. Според нас трябва да има демократично и реформаторско управление, друго не бихме подкрепили, каза още Иванов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html