Начало АКЦЕНТИ Руски офицер свидетелства за брутални изтезания на украинци по време на войната

Руски офицер свидетелства за брутални изтезания на украинци по време на войната

Градчето Буча, край Киев стана христоматиен пример за руските зверства в Украйна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски офицер, сега живеещ в Лондон, направи признания пред кореспондента на Би Би Си в Москва, че е бил свидетел на брутални разпити и изтезания на украинци по време на войната, съобщи БНР.

Константин Ефремов, смятан за най-висшия руски офицер, говорил досега открито за войната, заяви пред Стив Розенберг, че е смятан от Русия за предател и дезертьор. Той каза, че многократно е бил свидетел в Южна Украйна на разпити и изтезания, често продължаващи цяла седмица.

Ефремов посочи, че е искал да напусне армията, но в крайна сметка е бил уволнен, заради отказ да се завърне в Украйна, след което е избягал от Русия. Интервюто с него е направено по интернет. Чрез снимки и военни документи Би Би Си удостоверява, че Ефремов е бил в началото на войната в района на Запорожие, включително в град Мелитопол. Освен за изтезания, разстрели и заплахи за изнасилване, Ефремов разказва и за извършвани грабежи от руските сили.

Офицерът уточнява, че е пристигнал на 10 февруари 2022 г. на полуостров Крим като ръководител на сапьорско подразделение на 42-ра мотострелкова дивизия, която обикновено е базирана в Чечения, като му е било казано, че ще участва във военни учения.

„По онова време никой не вярваше, че ще има война. Всички мислеха, че това е само учение. Сигурен съм, че дори висшите офицери не са знаели“, каза Константин Ефремов.