четвъртък, 18 април 2024 г.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас посети израелския си колега в Йерусалим

Снимка: БГНЕС

Никос Дендиас се срещна с израелския си колега Ели Коен в Йерусалим. Двамата министри обсъдиха начини за засилване на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес и възможностите за развитие на двустранните отношения, предаде агенция АНА-МПА.

На срещата двамата министри обсъдиха и електрическата връзка Азия-Европа с кабел, който ще свързва Израел, Кипър и Гърция, като гръцкият външен министър информира Коен, че Гърция се превръща в надежден енергиен център. Също така акцент на разговорите беше и сътрудничеството в областта на възобновяемата енергия.

Дендиас заяви, че Гърция и Израел са изградили трайно партньорство на стратегическо равнище, основано на общи интереси и съвпадащи перспективи по отношение на много предизвикателства, както и на общото зачитане на международния ред, основан на международни правила.

Дендиас също така благодари на Коен за ясната позиция относно зачитането на суверенитета и суверенните права на Гърция и подчерта, че взаимното уважение създава положителна среда за двустранните отношения.

Освен това той изрази гръцката загриженост относно развитието на ситуацията в християнските части на Стария град на Йерусалим и подчерта, че за Гърция е важно да защитава правата на Гръцката православна патриаршия.

Никос Дендиас благодари на Израел за подкрепата на гръцката кандидатура за Съвета за сигурност на ООН за периода 2025-2026 г. Той поздрави колегата си за подписването на споразумение за нормализиране на отношенията на Израел с ОАЕ и Бахрейн през 2020 г.

Дендиас е първият външен министър от ЕС и вторият в международен план след държавния секретар на САЩ Антъни Блинкyн, който посещава Израел след встъпването в длъжност на новото израелско правителство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html