петък, 19 април 2024 г.

Н. Пр. Виталий Москаленко, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България: Няма да правим отстъпки и компромиси пред агресора

Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ

Интервю на Васил НАНЧЕВ за в. „Галерия“

Виталий Анатолиевич Москаленко е роден на 31 октомври 1955 г. в Киев.

През 1978 г. завършва Факултета по журналистика на Киевския университет.

Между 1978 и 1993 г. работи като журналист в Украйна.

От 1993 до 1998 г. е първи секретар на Посолството на Украйна в България.

Дълги години работи на различни постове във външното министерство на Украйна.

От 2005 до 2009 г. е посланик на Украйна в Македония.

До 2018 г. е генерален консул на Украйна в гр. Ростов на Дон.

През септември 2018 г. е назначен за посланик на Украйна в България

– Ваше Превъзходителство, какво според Вас е състоянието на отношенията между Украйна и България в момента?

– Бих искал да подчертая, че България е оказвала и продължава да оказва подкрепа и помощ на Украйна и на украинците. Оценявам, че 47-ото народно събрание на Република България прие резолюция за предоставяне на военно-техническа помощ. Документът, в частност, предвиждаше ремонт на военна техника в български заводи. През ноември 2022 г. 48-ото народното събрание на Република България гласува за военна и военно-техническа подкрепа за Украйна.

Бих искал да отбележа, че България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници.

– За решаването на какви проблеми най-често търсят съдействие от посолството украинските бежанци, намерили убежище в България? Чувстват ли се те добре приети в нашата страна?

– Гражданите на нашата страна най-често се обръщат в консулския отдел за издаване на биометричен паспорт на гражданин на Украйна за пътуване в чужбина.

Изказвам своята благодарност на България и на българския народ за помощта, която оказват на Украйна. Приятно е да подчертая, че България е оказвала и продължава да оказва подкрепа и помощ на временно разселените украинци, които са принудени да напуснат родната си страна, за да се спасят от руската агресия.

– Колко са украинците, принудени да напуснат родината си заради руската инвазия? В коя държава те са най-много? Каква част от бежанците са били принудени да отидат на територията на Русия?

– Разбира се, най-много украинци има в страни, граничещи с Украйна, като Полша и Румъния. Също така много граждани на Украйна се намират в Германия и Чехия. Според информация на уеб сайта „България за Украйна“ 49 704 украинци се намират в България.

Руските окупатори продължават да създават непоносими условия за живот на хората на временно завладените територии. Освен това руските окупационни власти продължават насилственото преместване на украинци от окупираните територии на нашата страна в Русия, както и принудителното осиновяване на украинчета. Към 11 януари са известни случаите на 13 899 украински деца, които били депортирани.

– В момента, освен от почти всякакъв вид оръжие и бойна техника, от какво има нужда Украйна, за да може да отблъсне руската агресия?

– Подкрепата за Украйна трябва да бъде допълнително засилена. Осигуряването на танкове от тип НАТО остава от изключителна важност, наред с други неща. На Украйна й трябват стабилни и навременни доставки на стандартни за НАТО тежки бронирани машини, артилерия и системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси и оборудване, за да може да се защити от бруталните атаки на Русия и да предприеме успешни контраофанзивни операции.

Украйна се нуждае от доставка на различни видове оръжия, защото от това зависи животът на много хора в страната, а също успехът в борбата срещу нашествениците. Тежките оръжия сега са изключително необходими. Това могат да бъдат гаубици, миномети и др.

Надявам се, че подкрепата за Украйна ще продължи занапред и ще се засилва натискът върху Русия. Това е единственият начин да се принуди Кремъл да прекрати войната и да се възстанови мирът.

– В Москва заговориха за прекратяване на огъня и преговори? Възможно ли е това на този етап от войната?

– Ракетните удари по критичната инфраструктура на Украйна се извършват с цел Украйна да бъде принудена да преговаря. Но режимът на Путин сгреши – той няма да принуди украинците да отстъпят своята свобода и независимост.

Руските изявления за преговори или едностранно прекратяване на огъня са измамни. Те служат само на една цел: Русия иска да се прегрупира, да попълни доставките и да продължи своята агресия в още по-широк мащаб. Действията на Кремъл са доказали безброй пъти, че това, което Москва наистина иска, е пауза в агресията, а не мир.

Москва лъжливо твърдеше, че е прекратила огъня по време на коледните празници. Точно по същото време, когато нейните сили умишлено са обстрелвали цивилна инфраструктура в Херсон, Краматорск и редица други украински градове.

Украйна има поглед във визията си за справедлив и устойчив мир. На 15 ноември президентът на Украйна Володимир Зеленски представи Формулата на мира от десет стъпки. Приложени една по една или едновременно те могат да възстановят мира и сигурността за Украйна, цяла Европа и света. Украйна е убедена, че всяка миролюбива нация на планетата може да намери своята собствена роля в прилагането на елементи от Формулата на мира. Това е начинът всяка нация да демонстрира лидерство в приближаването на мира. Украйна планира да инициира среща на върха за Формулата на мира в края на февруари и вижда ООН като най-добрия световен форум за това.

Десет стъпки към мира, предложени от Украйна, включват: радиационната и ядрената безопасност; продоволствената сигурност; енергийната сигурност; освобождаването на всички пленници и депортирани; изпълнението на Устава на ООН и възстановяването на териториалната цялост на Украйна и световния ред; изтеглянето на руските войски и прекратяването на военните действия; връщането на справедливостта; противодействието на екоцида; предотвратяването на ескалацията; фиксирането на края на войната.

Няма да правим отстъпки и компромиси, които предвиждат продължаване на окупацията на украински територии.

Само реални действия – прекратяване на терористичните атаки срещу нашата инфраструктура, изтегляне на войските от украинска територия, освобождаване на всички пленници и депортирани могат да отворят пътя към мира. В момента не виждаме такава готовност от руската страна. Украйна е решена да продължи борбата до победа. Само украинците ще определят кога и как да се преговаря с агресора.

– В Украйна има много атомни електроцентрали. Има ли риск от инцидент в някоя от тях заради войната? Какво е положението в момента в Запорожката АЕЦ, окупирана от руснаците?

– Русия демонстрира пълното си пренебрежение към изискванията на трите резолюции на Съвета на управителите на МААЕ, които я призовават незабавно да изтегли своя военен и друг персонал от Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Вместо това руските нашественици създадоха в електроцентралата база за военно оборудване и ремонт, както и многократно напразно се опитваха да свържат ЗАЕЦ с руската енергийна мрежа. Украинските власти трябва да си върнат пълния контрол върху централата.

Терористичните действия на руснаците в окупираната атомна електроцентрала трябва да получат решителен отговор. Руската ядрена индустрия трябва да бъде санкционирана и сътрудничеството с Русия в областта на ядрените технологии да бъде спряно, за да се предотврати прецедент за други ядрени терористи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html