петък, 29 март 2024 г.

Косовският премиер Албин Курти: Само взаимно признаване със Сърбия ще нормализира отношенията ни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Косово Албин Курти подчерта още веднъж, че център на финалното споразумение между Косово и Сърбия трябва да бъде взаимното признаване, тъй като само по този начин ще бъде постигнато пълно нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, предаде КосоваПрес. Той направи тези изказвания след срещата си на 25 януари със специалния представител на ЕС за диалога между Прищина и Белград Мирослав Лайчак и косовския вицепремиер Бесник Бислими.

По думите на Лайчак на срещата тримата са се съгласили съществуващите до момента споразумения между Косово и Сърбия да бъдат спазвани изцяло, пише агенция КосоваПрес. Във връзка с пълното прилагане на досегашните договорки между двете страни, Курти заяви, че споразумението за формиране на Съюз на сръбските общини (ССО) е единственото, което не е преминало теста на конституционния съд на Косово.

„Има настояване от различни международни фактори да бъде наблегнато върху Съюза на сръбските общини така, както фигурира при подписването на споразумение от 19 април 2013 г., а след това разработено в седем глави при подписването на споразумението на 25 август 2015 г. Но върху това споразумение е наблягано вече, защото е единственото от 33-те споразумения от Брюксел, което не е преминало през теста на конституционния съд на Косово. Би трябвало преговорният процес да ни води напред. Искам да подчертая, че нито едно от тези 33 споразумения не може да е с приоритет в йерархията, а членовете в предложението на ЕС (или т.нар. френско-германско предложение) са номерирани, което означава, че има подредба“, каза Курти.

Курти информира, че предложението на ЕС има пет изречения в преамбюла и общо десет члена. „Когато го получихме на 9 септември 2022 г., казахме, че е добра основа за по-нататъшни обсъждания, че е рамка и платформа, която ни позволява да вървим напред, обаче има нужда от преговорен процес, който да превърне това предложение в споразумение. Това, което подчертаваме, е, че от една страна има 33 споразумения от Брюксел през изминалото десетилетие и няма нито една договорка, която да е с приоритет пред друга. Няма йерархия на споразуменията. Тези 33 договорки са разположени на хоризонтална плоскост. От друга страна, десетте члена в плана на ЕС не толерират един член в края за формирането на ССО да бъде изведен като предварително условие. Така че нека не забравяме нито веднъж, че споразумението между Косово и Сърбия трябва да има в центъра си взаимното признаване. Защото само по този начин ще постигнем пълно нормализиране на връзките между Косово и Сърбия“, подчерта Курти.

Сърбия обвинява Косово, че не спазва Брюкселското споразумение, подписано преди почти десет години, особено в частта за формиране на Съюз на сръбските общини. Конституционният съд на Косово обаче обяви образуването на такъв съюз за противоконституционно.

Същевременно министърът на външните работи и диаспората на Косово Доника Гървала заяви, че предложението за Съюз на сръбските общини „е мъртво“, тъй като Конституционният съд в Прищина е потвърдил, че 23 члена на споразумението за ССО са в противоречие с косовската конституция.

„Белград говори за Съюз на сръбските общини, но това предложение е мъртво и не може да се осъществи. Конституционният съд реши, че не може да се стигне до създаване на ССО. Не е възможно да се намери правителство в демократичния свят, което да е готово да осъществи нещо, което нарушава  конституцията на страната, заяви Гървала в интервю за естонската радио-телевизия „ЕРР“. Гървала допълни, че Прищина е готова да разговаря за правата на малцинствата, ако официален Белград приеме да разговаря по същия начин за албанското малцинство в Сърбия.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. ЕС и САЩ се опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html