петък, 29 март 2024 г.

Евгений Пригожин за санкциите срещу „Вагнер“: Нека помогнем на САЩ

Снимка: БГНЕС

Руският бизнесмен Евгений Пригожин, известен като „Готвача на Путин“, публикува саркастично изявление, в което реагира на новите санкции на САЩ срещу неговата частна военна група „Вагнер“, докато Кремъл отбеляза, че Вашингтон лъжливо обвинява Вагнер от години без причина.

Шефът на руската частна армия „Вагнер“ приема да бъде сравняван с Распутин

„Проведохме вътрешно разследване на предполагаемото нарушение на „Вагнер“, но не открихме нищо, което да го потвърди. Ако имате някаква информация за престъпленията на „Вагнер“, моля, изпратете я до нашата пресслужба или я публикувайте в медиите, за да помогнем на нашите американски приятели да формулират позицията си“, написа Пригожин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това не е първият път, когато Вашингтон „демонизира“ групата „Вагнер“.

„По правило тези твърдения на Вашингтон са без покритие. Няма доказателства, няма потвърждение, нищо не е представено на обществеността“, каза Песков.

На 26 януари Съединените щати обявиха частната група „Вагнер“, която се бие на страната на Русия в най-ожесточените конфликти в Украйна, за международна терористична организация, отговорна за масови нарушения на човешките права.

Официално ЧВК „Вагнер“ вече е „консултантска фирма“

Пригожин призна през септември миналата година, че е основател на групата „Вагнер“, която има свои войници в Сирия и Африка, а също така е известно, че е вербувал затворници от руски затвори за войната в Украйна, обещавайки им амнистия след шест месеца, прекарани на фронта.

Превод и редакция: Аnteni.info

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html