Начало СВЕТЪТ Въоръжен нападна азербайджанското посолство в Техеран, има убит и ранени

Въоръжен нападна азербайджанското посолство в Техеран, има убит и ранени

Въоръжено нападение беше извършено срещу азербайджанското посолство в Техеран. Убит е началникът на охраната, а двама негови колеги са ранени. Това съобщи външното министерство в Баку, цитирано от агенциите, предава БТА.

„Нападателят проби охраната и застреля началника ѝ с автомат „Калашников“, заяви ведомството.Двамата ранени охранители са в „задоволително състояние“. Случаят се разследва, посочи министерството, без да добави повече подробности.

Нападателят е арестуван, съобщи агенция Тасним, като се позова на началника на полицията. По думите му мъжът е влязъл в сградата на мисията с двете си деца. На разпитa той е посочил като мотив лични и семейни проблеми.

Иран, където живеят милиони азери, дълго време е обвинявал съседната страна, че разпалва сепаратистки нагласи на негова територия. Отношенията между Баку и Техеран традиционно са деликатни. Тюркоезичен Азербайджан е тесен съюзник на Турция, исторически съперник на Иран, чийто език е индоевропейският фарси.

Техеран се опасява освен това, че азербайджанската територия може да бъде използвана за евентуално нападение срещу Иран от страна на Израел, основния оръжеен доставчик на Баку.