четвъртък, 28 март 2024 г.

Виктор Орбан: Страните, които помагат на Украйна, са активни участници в конфликта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че западните страни, които предоставят оръжия и пари за подпомагане на Украйна във войната ѝ с Русия, вече са станали активни участници в конфликта, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за унгарското държавно радио Виктор Орбан заяви, че решението на Германия от сряда да изпрати 14 танка „Леопард 2А6“  на Украйна е емблематично за нарастващата роля на западните страни във войната, която навлезе в 12-тия си месец.

Вместо да въоръжава Украйна, Западът трябва да се стреми към „прекратяване на огъня и мирни преговори“, каза Орбан, без да дава подробности какво според него биха означавали тези преговори за бъдещата териториална цялост на Украйна.

„Всичко започна с това, че германците казаха, че са готови да изпратят каски, защото не биха изпратили смъртоносни средства във войната, тъй като това би означавало участие в нея. Оттам се започна“, каза Орбан. „Сега сме на ниво бойни танкове, а те вече говорят за самолети“.

Орбан, който отказва да изпрати оръжия на съседна Украйна и възпрепятства някои усилия на Европейския съюз да предостави пакети с помощи на Киев, постоянно се обявява срещу санкциите на ЕС срещу Москва и представя страните, които помагат на Украйна, като такива, които са „на страната на войната“, отбелязва агенцията.

Орбан днес заяви, че за въвличане на Унгария във войната в Украйна „не може да става и дума, докато аз съм министър-председател“, но смята, че за други страни в Европа е твърде късно.

„Останалите не само са в опасност, те вече са пометени“, каза той. „Ако изпращаш оръжия, ако финансираш целия годишен бюджет на една от воюващите страни, ако обещаваш все повече и повече оръжия, все по-модерни оръжия, тогава можеш да говориш каквото си искаш. Без значение какво казвате, вие сте във войната“, заяви унгарският премиер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html