10.8 C
София
понеделник, 27 март 2023 г.

Кирил Петков пред „Гласът на Америка“ Продавахме оръжие на съюзниците, а те го даряваха на Украйна

Доставките на оръжия, произведени в България и транспортирани до Украйна чрез редица посредници, започват през април и продължават и до днес. Тази информация беше потвърдена пред украинската секция на „Гласът на Америка“ от посолството на Украйна в София. От края на миналата година, след решение на парламента от 3 ноември, България започва открито да предоставя оръжие и техническа помощ на Украйна.

В ексклузивно интервю за „Гласът на Америка“ бившият министър-председател Кирил Петков заяви, че някогашната правителствена коалиция, съставена от четири партии с различни идеологии, изисквала безпрецедентно ниво на координация и изключвала възможността за преки доставки за Украйна.

„Благодарен съм, че други страни от НАТО и ЕС решиха, че трябва да разполагаме с тези боеприпаси. Те го купуваха в България и го даваха безплатно на украинската армия. Това беше най-добрата възможна комбинация. От една страна, бихме могли да допринесем много за подпомагането на украинската армия. От друга, украинският народ не плаща много или изобщо не плаща. И трето, нямаше директен износ от България за Украйна, което отговаряше на изискванията на нашия коалиционен партньор“, казва Петков в интервю по Skype в понеделник, 23 февруари.

От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и боеприпаси и са ги препращали до правителството или директно до тогавашния премиер Петков. Нито българската, нито украинската страна ще кажат какви са били оръжията. Пентагонът също отказва да предостави тази информация, допълват от медията.

„Оставаме ангажирани с независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и осъждаме руската инвазия по възможно най-категоричен начин. България е единна със своите съюзници и партньори, включително САЩ, в предоставянето на помощ в областта на сигурността, както и на хуманитарна и енергийна подкрепа за Украйна“, заявиха от българското посолство в САЩ.

Как точно са били доставени оръжията и горивата и как войната в Украйна е променила българското общество – за всичко това говори тогавашният министър-председател Кирил Петков в ексклузивното интервю.

„Едно от събитията, описани в публикацията на “Ди Велт“, са срещите на 25 и 26 февруари в Брюксел и Париж, на които обявихте така нареченото „българско предложение“. Можете ли да ни разкажете какво се случи на тези срещи?“, такъв въпрос зададе на Петков Татяна Ворожко от „Гласът на Америка“.

„Никой не е очаквал толкова голяма атака. Бързо разбрахме, че това няма да е регионален конфликт. Това е война, която е започнала с пълна сила. Осъзнахме, че колкото по-последователно и бързо действаме в Европа, толкова по-голямо е въздействието. Освен това осъзнахме – и президентът Зеленски обясни много добре колко ужасно е положението. „Денацификацията“, за която говори Русия, е нещо изключително страшно и България знае за нея“, отговаря Петков, пред „Голос Америки Українською“.

„Знаем какво е означавало това през 1944 г., когато са „денацифицирали“ България. Това означаваше да влезеш и да убиеш всички здрави сили в обществото. След това имаше първоначална идея за санкции – забрана за влизане на Путин, Лавров – малки, повърхностни стъпки, но бяхме изправени пред съвсем различна ситуация.

Тогава осъзнахме, че едно от първите неща, които можем да направим заедно като европейци, е да замразим приходите, които отиват за войната. Разбрахме, че резервите на руската централна банка се държат отчасти в еврооблигации и американски облигации. Ако ги замразим и направим нетъргуеми, те няма да могат да бъдат използвани за водене на война в степента, на която разчиташе Путин.

Казах: „Вижте, първото нещо, което можем да направим, е да замразим резервите на централната банка.“ Същата вечер получих много положителна реакция от Европейската комисия и някои лидери, които, разбира се, няма да споменавам. Но някои от лидерите смятаха, че това е голям проблем и че първо трябва да се прецени какво ще бъде въздействието.

На следващия ден министрите на финансите провеждат заседание. Разбира се, както знаете, финансовите министри са консервативни по природа. Но Асен Василев произнесе пламенна реч и каза, че не можем да губим време: „Ако президентът Зеленски е на първо място в списъка на убитите, сигурен съм, че семейството му ще бъде на второ място, а водещите членове на обществото – на трето.“ Това беше най-добрата реч на консервативен министър на финансите, за която трябва да сме смели. Няколко дни по-късно беше обявено изпълнението на този план, който в Брюксел беше наречен „българското предложение“.

„Бяхме в много сложна ситуация. За първи път в България имахме четирипартийна правителствена коалиция, което изискваше безпрецедентна координация между партии с различни идеологии. От една страна, имахме дясна демократична партия. Ако зависеше от тях, щяха незабавно да изпратят всичко в Украйна. Те имат силно антируски възгледи, тъй като родителите на много от тези хора са били жертви на събитията от 1944 г. От друга страна, коалицията включваше бившата комунистическа партия, която е тясно свързана с Русия. И казаха, че нито един патрон не бива да замине за Украйна, защото в противен случай те ще напуснат коалицията и правителството ще престане да съществува.

Това е силата на партньорството, силата на НАТО. Много от страните, на които сме продали оръжия, са директни компании или директни правителствени програми. Нашият принос е, че успяхме да координираме и ускорим тези отношения“, така Петков отговори на въпрос как е започнала доставката на оръжия.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html