Начало АКЦЕНТИ Народното събрание прие промени в Закона за съдебната власт

Народното събрание прие промени в Закона за съдебната власт

Снимка: БНТ

Народните представители приеха промени в Закона за съдебната власт, това беше точка втора от дневният им ред.

На първо четене депутатите обсъждат два законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, чиито вносители са Министерския съвет и парламентарната група на „Възраждане“.

Проектът на служебното правителството е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост и предвижда се уреди правомощието на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, като се отчитат спецификите на съдийската и прокурорската колегия и различията в професионалния статус и служебните задължения на магистратите.

От друга страна законопроектът на „Възраждане“ има за цел да въведе механизми за завишен контрол върху дейността на главния прокурор на Република България и на административните ръководители на органите на съдебната власт. Депутатът Петър Петров отбеляза, че за първи път в последните четири парламента, се разглеждат процедури за разследване и отстраняване от длъжност на главния прокурор.

От ГЕРБ – СДС поискаха Министерство на правосъдието да представи предложенията си в пленарна зала. Депутатите излязоха в почивка, докато изчакват представител на правосъдното ведомство да дойде в НС.

След предложение на „Демократична България“ депутатите удължиха днешното си пленарно заседание, до приемането на първо гласуване на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за електронното управление.

По време на дебатите относно механизма за контрол на главния прокурор, Настимир Анание от ПП отбеляза: Виждаме синхрона между ДПС, „Възраждане” и ГЕРБ – първо вкарваме Черноморска банка като първа точка, след това променяме другите точки, за да избутаме назад механизма за контрол на главния прокурор.

След дебатите за промените в Закона за съдебната власт, депутатите гласуваха, както следва: законопроектът на „Възраждане“ 117 гласа „за“, „против“ – 20, 48 „въздържали се“. Законопроектът внесен от Министерски съвет получи подкрепата от 166 депутата, против нямаше, 28 гласуваха „въздържал се“.

След гласуваното решение, следва правна комисия да обедини двата доклада.