петък, 19 април 2024 г.

Ново дело в САЩ срещу „Гугъл“ заради монопол

Централата на „Гугъл“. Снимка: Уикимедиа

Министерството на правосъдието на САЩ съди Google на Alphabet Inc за злоупотреба с господството си в дигиталната реклама. Това е второто федерално дело срещу калифорнийския гигант за предполагаеми нарушения на антитръстовото законодателство, предава Ройтерс.

Властите в САЩ твърдят, че Google е използвала антиконкурентни, изключващи и незаконни методи, за да премахне или драстично да намали всяка заплаха за господството си над технологиите, използвани за дигитална реклама.

Правителството заяви, че Google трябва да бъде принудена да продаде документи за управление, които показват бизнес, донесъл около 12 процента от приходите на Google през 2021 г., но също така играят ключова роля в общите продажби на търсачката и облачните компании на Google.

Прокурорите се насочиха към изключително печелившия рекламен бизнес на Google, опитвайки се да го разбият, за да изравнят условията за други компании.

Google, чийто рекламен бизнес представлява около 80 процента от приходите му, казва, че аргументите на делото са погрешни и ще забавят иновациите, ще повишат разходите за реклама и ще забавят хиляди малки фирми и рекламодатели.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html