понеделник, 29 април 2024 г.

7 от 10 купувачи търсят имоти в периферията на града

Всеки трети купувач държи на хубавата гледка.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

7 от 10 купувачи в София търсят имоти в периферията на града по-близо до природата. За 43 на сто от тях обаче решаваща за крайния избор е възможността за лесен достъп до централната градска част. Това сочат данните от проучване на посредническа компания. Проучването е направено сред потенциални купувачи, възнамеряващи да сключат сделка за имот ново строителство в следващата една календарна година, съобщава БТА.

За 46 на сто от участниците в проучването достъпът до града с автомобил в рамките на 15 до 30 минути е ключово предимство, а за други 13% е важно наличието на метростанция с буферен паркинг.

Над половината от участвалите в проучването предпочитат живот в самостоятелна къща. Останалите клиенти, възнамеряващи да закупят имот ново строителство, се ориентират към къща или апартамент в затворен комплекс. За една пета от запитаните близостта на детска площадка е удобство от съществено значение, за други 22 на сто такова предимство представлява откритият или закрит фитнес. Зоната за почивка на открито е определяща за една четвърт от клиентите, а охраната и видеонаблюдението са важни за 27% от анкетираните. Клиентите, търсещи имот в по-висок ценови сегмент, посочват като удобства барбекюто и собствена оранжерия за био зеленчуци.

Малко над 60 на сто от запитаните предпочитат между 120 и 180 кв. м за бъдещия си дом. Други 26 на сто не държат на голямата площ и биха обитавали имот до 100 кв. м. Всеки десети от анкетираните търси имот по-голям от 300 кв. м.

За всеки трети пък най-важният елемент е хубавата гледка. Подобен е делът и на хората, които държат на френските прозорци в имота си. Високите тавани в дома са приоритет за 21 на сто от участниците в проучването, а наличието на собствен двор – за 19%. Високотехнологичен „умен“ дом търсят 15 на сто от хората, а на соларни панели държат 18 на сто.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html