четвъртък, 25 април 2024 г.

ЦИК: Разписките от машините ще се подпечатват

Снимка: БГНЕС

Говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов заяви, че разписките от машините за гласуване, които ще служат за отчитане на изборните резултати, ще са от специална хартия и ще се подпечатват като бюлетини.

Вчера от ЦИК съобщиха, че са направили експеримент със специална защитена хартия, с която да се гласува на устройствата за машинен вот. Припомня ме, че депутатите приеха промени в Изборния кодекс, според които разписките от машините ще са като хартиени бюлетини и ще се броят при отчитането на резултатите от вота.

Затова ще е нужна хартия със специална защита под формата на ролки, които да се заредят в принтерното устройство на машините.

По думите на Цветозар Томов, начинът, по който ще се гласува на предстоящите предсрочни парламентарни избори, няма да е по-различен от този, с който избирателите вече са свикнали. Те ще вземат карта, която ще поставят в машинното устройство, ще упражнят вота си, а след това машината ще разпечатва разписка. Разписката трябва да се сгъне на две и да се даде за поставяне на печат от член на секционната комисия преди да се пусне в урната.

На въпрос ще стигне ли времето до изборите за отпечатване на достатъчно ролки със защитена хартия Томов отговори, че най-вероятно на 26 март може да има проблем с това, но за 2 април не би трябвало да има. Хартията ще бъде обработена, така че видимостта от гърба й ще бъде по-трудна, каза още Томов.

Не виждам разминаване с Избирателния кодекс, ако машинният протокол да се използва за сравнение на резултатите от броенето на разписките, коментира още говорителят на ЦИК. Той подчерта, че ЦИК тепърва ще приема правилата за обработване на резултатите и добави, че комисията ще се съобрази с изборното законодателство.

По-късно днес президентът Румен Радев ще проведе работна среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на ЦИК.

Държавният глава трябва да приеме днес и представителите на „БСП за България“, които обявиха, че ще върнат неизпълнен третия, последен, мандат за съставяне на правителство. Предстои президентът да разпусне парламента и да насрочи дата за поредните предсрочни парламентарни избори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html