събота, 20 април 2024 г.

Румен Радев към ЦИК: Ще ви помоля да споделите в какъв срок ще сте готови да осигурите изборния процес

Снимка: БГНЕС

Демократичният характер на държавата е немислим без честни и прозрачни избори, заяви президентът Румен Радев на работна среща с представители на ЦИК. Той уточни, че е поискал срещата, за да получи отговори за организационно-техническата подготовка на изборния процес. Ще ви помоля да споделите в какъв срок ЦИК ще е готова да осигури изборния процес, обърна се президентът към представителите на Централната избирателна комисия, предаде БТА.

Съгласно последните промени в закона българският гражданин има право да избира – да гласува с машина или с хартиена бюлетина. Разбира се, въведени са и други нови елементи в този закон, каза още Радев. Той заяви, че е убеден, че ЦИК ще се ръководи максимално от духа на закона, въпреки предизвикателствата, пред които е изправена Комисията.

Относно предстоящата кампания и машините за гласуване, държавният глава отбеляза, че усилията на ЦИК трябва да се насочат към указанията на членовете на секционните избирателни комисии, заради ръчното броене на бюлетините.

Радев засегна и темата за достъпа до изходния код и заяви, че в закона много ясно е разписано кой има право да го получи. Той апелира представителите на ЦИК да напомнят на партиите определените в закона лица да получат код, „за да не служи този код като разменна монета между партиите“.

По-рано днес, след като прие върнатия неизпълнен трети мандат от представителите на „БСП за България“, Радев заяви, че на базата на информацията от ЦИК ще вземе решение за датата на изборите.

Преди срещата с държавния глава председателят на ЦИК Камелия Нейкова бе изслушана в парламента по същата тема.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html