вторник, 23 април 2024 г.

ЕК с нови планове за спиране изчезването на пчелите

Пчелите са само 10% от всички насекоми, опрашващи цветовете на растенията.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Целта на Европейския съюз да спре намаляването на броя на опрашителите като пчелите до 2030 г. В тази връзка Еврокомисията представи днес допълнителни планове за постигането й, съобщи ДПА.

„Учените казват, че една трета от всички видове пчели, пеперуди и летящи мухи сега са в рязък спад и това е наистина тревожно“, посочи в Брюксел еврокомисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичюс. ЕС вече си постави за цел да обърне тенденцията за намаляване на насекомите опрашители до 2030 г., но многократните призиви на гражданите за решителни действия срещу загубата на опрашители накараха Комисията да представи допълнителни мерки, се казва в съобщение за пресата.

Решаващо за спасяването на популациите от опрашители е намаляването на риска и употребата на пестициди, заяви Синкявичюс. Освен това Комисията иска да подобри опазването на видовете и местообитанията, включително чрез създаването на екологични коридори, възстановяване на местообитанията в селскостопански ландшафти, подобряване на местообитанията на опрашители в градските райони и справяне с въздействието на изменението на климата и инвазивните чужди видове.

Общо 80% от културите и дивите цъфтящи растения зависят от опрашването от животни, като загубата на опрашители е една от най-големите заплахи за природата, благосъстоянието на хората и продоволствената сигурност, според ЕК.

„Изчезването на опрашителите би довело до разпадане на екосистемите. Това буквално би било кошмар“, отбеляза Синкявичюс.

Европейският парламент и страните членки трябва да одобрят предложението на Еврокомисията.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html