петък, 19 април 2024 г.

„Гардиън“: Украинският кабинет е засегнат от корупционен скандал

Снимка: ЕПА/БГНС

Британското издание „Гардиън“ заподозря корупционен скандал в Украйна. Причина за това са масовите оставки на хора от важни държавни постове.

В Украйна заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов подаде оставка поради „медийни обвинения“ в корупция, заместник-държавният прокурор Олексий Симоненко беше уволнен, а заместник-началникът на кабинета на украинския президент Кирило Тимошенко също подаде оставка.

Шаповалов, който отговаря за снабдяването на войските с храна и оборудване, се оттегли като заместник-министър на отбраната след „медийни обвинения“ в корупция, които според него и министерството са неоснователни, предаде Ройтерс.

Съветник на Зеленски подаде оставка след изявление, че украинците са свалили ракетата ударила сграда Днипро

Както съобщи Министерството на отбраната на сайта си, оставката на Шаповалов е „достоен акт“, който ще помогне да се запази доверието в министерството.

Що се отнася до смяната на зам.-държавния прокурор, в изявлението на прокуратурата не се обяснява това решение, но се посочва, че е направено в съответствие с неговото желание, съобщава Гардиън.

Британската агенция оценява, че украинският кабинет е засегнат от корупционния скандал.

Според източници на Украинска правда неговото място може да бъде заето от началника на администрацията на Киевския военен окръг Алексий Кулеба.

Ръководителите на Сумската, Днепропетровската, Запорожката и Херсонската областни военни администрации скоро ще подадат оставки, пише украински вестник, цитиран от медията.

Според журналистическото разследване, става дума за договор за доставка на храни за армията, при които цените са в пъти по-високи дори и от супермаркетите в Киев.

След първите неясни обяснения по договора, включително и, че цените за яйцата са в килограм, на 24 януари зам.-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов, който отговаря за тиловото обезпечение, подаде своята оставка. Тя е приета от Резников и въпросът е отправен към правителството, става ясно от съобщение на сайта на Министерството на отбраната. Тази стъпка ще запази доверието и на украинското общество, и на западните партньори към институцията, а от друга страна – ще помогне на разследването, е записано още в съобщението.

В своето обръщение в неделя (22 януари) украинският президент Володимир Зеленски обеща незабавни действия срещу корупцията. „Днес фокусът ни е върху отбраната, дипломацията и войната. Но това не означава, че не виждам или не чувам какво се говори в обществото на различни нива – и в централните части, и в регионите“, заяви той.

Националното антикорупционно бюро в страната започна разследване по този договор. Анализират се и нарушения по договори за покупка на генератори. Тласък на това разследване даде зам.-министърът на териториалното развитие Василий Лозински, който беше заловен с подкуп от 400 хил. долара, получен за съдействие за покупката на генератори с по-висока цена от пазарната.

Превод и редакция: Аnteni.info

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html