понеделник, 29 април 2024 г.

Турският министър на отбраната: Няма да останем безмълвни след протестите в Стокхолм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, чеТурция не може да остане безмълвна по отношение на антиислямските и антитурските протести, които се проведоха в Стокхолм през уикенда. Той призова Швеция и Финландия да изпълнят изцяло ангажиментите си, поети в споразумението за присъединяване към НАТО, предадоха турските медии.

За нас е неприемливо да мълчим при тези инциденти. Ако те продължават по този начин, тогава нашата позиция по отношение на членството им в НАТО е очевидна, заяви Акар в онлайн обръщение.

Турция упрекна Швеция, че е позволила на крайно десен датски политик да изгори Корана пред турското посолство и е допуснала антитурски протести на  поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Хулуси Акар обяви през уикенда, че се отменя посещението на шведския министър на отбраната Пол Йонсон в Анкара, планирано за 27 януари.

Турция винаги е подкрепяла политиката на отворени врати на НАТО и не е против кандидатурата на двете скандинавски държави за присъединяване към алианса, заяви днес Акар.

Както те искат да си сътрудничат с НАТО за отбраната на своите страни, така и ние искаме сътрудничество в сферата на тероризма. Те искат подкрепа за отбраната и сигурността на страната си, но отхвърлят нашите искания за борба с тероризма, изтъкна министърът на отбраната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html