четвъртък, 25 април 2024 г.

Румен Радев от Елхово: Европа е изправена срещу мощна мрежа за трафик на мигранти

Снимка: БНТ

Президентът Румен Радев приветства австрийският канцлер, с който посетиха Регионалната дирекция „Гранична полиция“ – Елхово с думите:

„Благодаря на Карл Нехамер за приетата поканата да посети България и да се запознае с охраната на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация имаше възможността да се запознае с реалната ситуация на границата и начинът, по който охраняваме.

Отчаяни и гладни мигранти нахлуват по къщите в Трелянско

Нелегалната миграция е предизвикателство за Европа. България като член на Европейския съюз полага огромни усилия да се справи с това предизвикателство. Ние сме построили с национален бюджет оградата по границата. По продължение на тази граница са разположени стационарни и мобилни станции за наблюдение. От този център се координира охраната на границата. През изминалата година натискът нарасна рязко, действията на мигрантите стават по-агресивни. В рамките на четири месеца загубихме четирима полицаи, десетки са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе решителни мерки, проведохме срещи на най-високо политическо ниво с Турция и Гърция. Мога да откроя моята среща с Ердоган и поетият ангажимент много по-стриктно да се охранява границата от тяхна страна, посочи Радев.

„Хюман райтс уоч“ набеди България, че гони и бие мигранти

Подобрихме организацията за охрана на границата, ремонтираме наличната инфраструктура, инсталираме нови системи. Предприемаме действия за усъвършенстване на подготовката на нашите гранични полицаи. Засилихме вътрешните проверки за предотвратяване на нелегалната миграция, добави още държаният глава“.

По думите му Европа е изправена срещу мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти, с центрове и клонове в различни страни от ЕС.

„Не малко от заловените мигранти са граждани на държави членки на ЕС. Работим активно с вътрешните министерства, службите за сигурност с държави от вътрешността на ЕС. В резултат, миналата седмица проведохме мащабна специална операция и ударихме не просто трафикантите, а центровете, които ги ръководят. Високо оценяваме ангажимента и подкрепата на Австрия за справяне с проблемите с нелегалната миграция“, уточни още Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html