четвъртък, 25 април 2024 г.

ИТН внасят поредно искане за референдум

Снимка: Архив

От партия „Има такъв народ” внасят в парламента уведомление за провеждане на поредната подписка. Този път партията иска национален референдум с въпрос – „Подкрепяте ли избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление – от парламентарна република в президентска република?”.

Аnteni.info припомняме, че миналата година лидерът на ИТН Станислав Трифонов се обърна към българските граждани чрез видеообръщение в своята телевизия. В него шоуменът отправи въпрос: „България да стане президентска република, или да остане парламентарна?“

Припомняме, че през 2016 година е национален референдум в България, иницииран от Инициативен комитет с председател Слави Трифонов. Провежда се на 6 ноември 2016 г., едновременно с изборите за президент и вицепрезидент на Република България.

Във финалния формат гражданите трябва да отговорят с „Да“ или „Не“ на всеки от следните 3 въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html