0 C
София
петък, 27 януари 2023 г.

Карл Нехамер: Виена ще подкрепи еврофинансиране за охраната на границата, но няма да промени решението си за Шенген

Снимка: БНТ

След като австрийският канцлер Карл Нехамер посети заедно с българският президент българо-турската граница край Елхово стана ясно, че Австрия няма да промени позицията си относно разширяването на Шенгенското пространство, но ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за усилване на охраната на границата ни.

Румен Радев от Елхово: Европа е изправена срещу мощна мрежа за трафик на мигранти

Нехамер е на посещение у нас по покана на президента Румен Радев. Двамата се запознаха на място на границата край Елхово с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция, припомнят от БНТ.

Румен Радев и Карл Нехамер посетиха и Регионалната дирекция “Гранична полиция“ в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

След като се запозна с начина, по който се охранява българо-турската граница, Карл Нехамер благодари за усилията, които България полага в тази сфера, тъй като „защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия“.

Нехамер изтъкна, че за справяне с мигрантския натиск са необходими общоевропейски усилия, включително и помощ за държавите на първа линия. Затова Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за закупуването на още технически средства, хеликоптери, високопроходими автомобили и подобряване на инфраструктурата в граничния район.

„Искам да изкажа най-сърдечни съболезнования на близките на българските гранични полицаи, които са загубили живота си в изпълнение на служебния си дълг. Защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия. Затова сме изключително благодарни за усилията, които България полага. Имахме възможност да видим какви предизвикателства представлява защитата на тази граница. Австрия подкрепя усилията на България и желанието на България да усили и укрепи границата и затова ще се застъпим пред ЕК тези 2 млрд. евро да бъдат предоставени“, изтъкна той.

Въпреки усилията, които страната ни полага, обаче, присъединяването на България и Румъния към Шенген, според Нехамер, трябва да се случи едва след като се укрепи допълнително защита на границата, намалеят установените мигранти във вътрешността на Шенген и се предприемат конкретни мерки от страна на ЕК по ускоряване на процедурите за политическо убежище и репатриране.

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

„Системата на Шенген се намира в голяма криза. Ако тя функционираше, това би трябвало да означава, че вътре в това пространство не би трябвало да има граничен контрол. Но реалността е различна. От 2015 Германия въведе отново граничен контрол на границите си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път в историята си въведе контрол на границата си със Словакия. Австрия контролира с граничари от полицията и служители на армията границата със Словакия, Унгария и Словения. Това дефакто очертава този голям проблем, който може да решим само заедно.

Трябва общоевропейски промени в законодателството, които да позволят на полицейските служители да действат бързо и ефективно и обща политика за отблъскване на миграцията. Също трябва ясен сигнал на европейско ниво, че страните на първа линия пред мигрантския натиск не са оставени сами да се справят с този проблем, не са оставени сами и с процедурите по убежище и това е правен проблем на общоевропейско ниво“, посочи той.

Българският президент Румен Радев благодари на австрийския канцлер за подкрепата за общоевропейски усилия за охрана на външните граници, но изрази несъгласие с тезата му за Шенген.

„Напълно разбирам и уважавам позицията на канцлерът Нехамер. Като държавен ръководител неговият първи приоритет е сигурността на неговата страна и сигурността на неговите съграждани. Но и споря с него за следното – това, че Шенген не функционира пълноценно в централна Европа, че между държавите се въвежда граничен контрол, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС и то по-добре от редица Шенгенски държави.

Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на съюза – свободата на движение. И освен сигурност, има икономически и други измерения и аз мисля, че не е справедливо ние с Румъния да бъдем извън Шенген, защото от това губят и нашите икономики, губи и Австрия, защото Австрия е инвеститор номер едно в България и ние ценим силно това икономическо сътрудничество.

Искаме да ценим и времето на нашите граждани, които губят време и нерви по чакане на ГКПП-ата. Така че вярвам, че в обозримо бъдеще ще намерим рационално решение.

Двамата с Нехамер споделяме общо убеждение, че охраната на външните европейски граници е общ ангажимент и държавите на първа линия се нуждаят от подкрепа. Искам да му благодаря, че той отстоява твърдо тази позиция и пред ЕС и пред Съвета на ЕС“, посочи Радев.

Българският държавен глава изтъкна още, че докато представлява България пред Съвета на ЕС, ще продължи на всяко заседание да поставя въпроса за охраната на границата ни и за Шенген.

В късния следобед австрийският канцлер Карл Нехамер ще разговаря и със служебния премиер Гълъб Донев.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html