0 C
София
петък, 27 януари 2023 г.

Отзовахме посланика ни в Скопие заради натиска върху българите в Северна Македония

България извика за консултации посланика си в Република Северна Македония Ангел Ангелов заради натиска, който се оказва върху граждани на РС Македония с българско самосъзнание.

-палеж на Културен клуб “ Иван Михайлов“ – Битоля през юни 2022 г.

-три поредни атаки срещу сградата на организация „Цар Борис III“ – Охрид, включително стрелба с огнестрелно оръжие на 24 ноември 2022 г., агресивната антибългарска кампания в социалните мрежи в Северна Македония

-жестокото нападение от 19 януари 2023 г. над Христиан Пендиков, секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид

-приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Северна Македония.

Целта на консултациите е обсъждане на възможностите за спиране на опасната тенденция от засилващ се натиск върху гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и на перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.

Аnteni.info припомня, че последният случай беше побоят над председателят на  българския клуб в македонския град Охрид Християн Пендиков. Той беше транспортиран на 20 януари с българския правителствен „Фалкон” за лечение в България. Намира се в реанимацията на ВМА. Пендиков беше посетен вчера от външните министри на Северна Македония и на България – Буяр Османи и Николай Милков.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html