събота, 20 април 2024 г.

Самолетът с Християн Пендиков кацна в София

Снимка: БНТ

Пребитият секретар на културния клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, кацна в София. Двама лекари и една медицинска сестра от ВМА придружават посрадалия. Състоянието му е тежко и му предстои операция, предаде БНТ.

Според евродепутата Андрей Ковачев той е пребит и нападнат, защото е българин. Външно министерство и президентът Румен Радев осъдиха акта на насилие и припомниха, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз се разминават с реалността.

Преди да бъде докаран в България Християн Пендиков каза за „По света и у нас“, че е в тежко състояние и му предстои операция.

Нападението над  Християн Пендиков e станало снощи към 22 часа. Той бил в заведение с приятелка. Нападателите били трима и вече са задържани и идентифицирани. За побоя e информиран евродепутатът ни Андрей Ковачев.

„Тримата нападатели са го заплашвали, че ще го убият, защото е българин, защото за българи няма място в Охрид и по най-брутален начин са го нагрубявали и псували“, заяви Андрей Ковачев.

От президентската администрация разпространиха съобщение, в което се казва:

„Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка. Президентът Румен Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония“.

Премиерът Гълъб Донев е провел телефонен разговор с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и е поискал съдействие при транспортирането на Християн в България.

Министърът на външните работи пък разговаря с колегата си Буяр Османи.

От външно министерство заявиха още, че нападението е показателен пример за системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония да гарантира сигурността на собствените си граждани.

България очаква да се предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението.

Днес следобед във външно министерство беше извикан посланикът на Република Северна Македония в България. Беше ѝ връчена протестна нота във връзка с тежкото криминално деяние.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html