петък, 19 април 2024 г.

Нинова в цайтнот – няма министри

Елица Григорова и Илия Велчев за в. „Галерия“

Шансовете кабинет да бъде направен от БСП граничат с фантастиката, каза пред „Галерия“ виден социалист. Но според него все пак Корнелия Нинова се чувствала длъжна да покаже активност. Тя ще организира срещи, а вероятно Националният съвет на партията ще номинира и премиер.

Кристиан Вигенин вече намекна, че Нинова няма да се нагърбва с тази роля, а самата тя се скри зад колективния орган на партията. Нищо чудно самият Вигенин да бъде поставен начело на проектокабинета, ако въобще се стигне до такъв. „Просто няма кандидати за министри“, оплакват се социалисти.

На „Позитано“ обаче били в шок от ситуацията, в която ги постави президентът Радев, като им даде третия мандат. Както „Галерия“ писа, президентът имаше намерение да отреже Нинова и да възложи на ДБ съставянето на правителство, но промени хода си в 12 без 5.

Сега лидерът на БСП е в цайтнот и затова реши първо да опипа почвата, като покани на срещи всички шефове на партии. От ГЕРБ и ДБ заявиха първоначално, че няма как да участват в правителство на БСП. От „Промяната“ отговориха уклончиво, защото темата за военната помощ за Украйна е сериозна разделителна линия. „Възраждане“ също се обявиха за моментални избори. Така на първи поглед сигурни участници в срещите с Нинова оставаха само ДПС и партията на Стефан Янев, което е крайно недостатъчно.

В кулоарите се чу, че е възможно да се стигне до сензационна тройна коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП.

Депутати на Бойко Борисов обаче бяха категорични пред „Галерия“, че подобен вариант е изключен, а началникът е наредил курс към избори и по-убедителна победа, която да позволи съставянето на кабинет.

Има и трета версия, че икономически интереси са надделели в удължаване на живота на служебния кабинет на Гълъб Донев с още поне 3 месеца.

За дата на избори се говори за края на март или максимум първата неделя на април, защото след това идват Цветница и Великден. Така редовно правителство може да имаме най-рано около среда на април, ако въобще бъде съставено такова.

Междувременно Нинова има задача да преодолее вътрешната си опозиция на конгреса през февруари. Интригата там е в намерението на нейните противници да променят правилата за избиране на председател.

Пред лидера на БСП стои и огромната отговорност за неизбежните предсрочни избори. Очаква се на тях да има люта битка между ГЕРБ и ПП, но не се знае дали Нинова ще остане встрани от тези сражения.

Социолози смятат, че е неизбежно за столетницата да загуби проценти и съответно да има още по-малко депутати в следващото Народно събрание. „Възраждане“ просто краде от БСП, твърдят политически анализатори.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html