четвъртък, 25 април 2024 г.

Николай Милков за пребития Християн Пендиков: Това е престъпление от омраза

Снимка: БГНЕС

Настояваме за прекратяване на всички провокации към хора от Северна Македония с българско самосъзнание, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков, на Летище София. Той посрещна правителственият самолет „Фалкон“, транспортиращ секретаря на културния център в Охрид Християн Пендиков, който стана жертва на побой миналата нощ.

Смятаме, че това са престъпления от омраза, каза министър Милков. По думите му последните такива казуси, случили се на територията на Република Северна Македония, остават или ненаказани, или символично санкционирани. Което създава атмосфера на безнаказаност и хронифицира проблема, добави Милков. Според него всички тези неща имат отражение към ситуацията, в която се намира Северна Македония – на кандидат за членство в Европейския съюз. Това не може да не остане незабелязано. Ние днес сме разпространили тази позиция до всички държави членки на Евросъюза. Ще ги отнесем и към други международни формати и форуми, където се отчита ситуацията с правата на човека, добави министърът на външните работи.

Николай Милков е имал днес телефонен разговор с колегата си Буяр Османи. В този разговор самият Османи е изразил своето притеснение от случилото се. По-късно министърът е излязъл с позиция, че осъжда този акт на агресия. В позицията се казва, че нито един граждани на Северна Македония не трябва да бъде жертва на своите възгледи, обясни Николай Милков.

Това, което очакваме сега, е реакция от страна на правоналагащите органи в Северна Македония. Волята на политическо равнище не е достатъчна, смята министър Милков.

Позицията на България по отношение на интеграцията на Северна Македония е ясна от самото начало. Когато те променят поведението си, тогава и ние ще дадем „зелена светлина“. В момента това очевидно не е възможно, имам чувството, че нещата вървят към ескалация, обясни Милков.

По информация на външния министър, властите в Северна Македония знаят кои са извършителите на побоя. Има свидетели на всичко това, очевидно става въпрос за престъпление от омраза. Свидетели твърдят, че Християн Пендиков е бил обиждан като „българин“. Очевидно не става дума за битова свада. Типично престъпление от омраза, допълни Милков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html