понеделник, 29 април 2024 г.

Откриха раннохристиянско погребение при изкоп за ВиК в частен имот до Неделино

При изкоп за изграждане на водоем край Неделино беше открита раннохристиянска гробница. Мястото е в частен имот по пътя за Годумска пещера, на около 1 км от Неделино, каза кметът на общината Боян Кехайов.

Собственикът на имота му съобщил вчера, че багер се е натъкнал на четири гроба при изкопни работи в нивата. „Веднага уведомих полицията и музеите в Смолян и Кърджали. Полицията снощи е охранявала имота. Днес сме на мястото с главния уредник на РИМ – Смолян Дамян Дамянов, за да се направи необходимото за находките и за тяхното датиране. Разкрити са четири гроба – три от тях са на възрастни хора, а единият е на дете. Те са в нещо като гробница, заградени с камъни отстрани и отгоре“, каза Боян Кехайов.

Първоначалните предположения са, че гробовете са от епохата на Средновековието. Ориентацията на погребаните хора e раннохристиянска. „В началото на гробницата е ударил багерът и веднага е спрял. Мястото е на стръмен терен, вижда се само отворен вход, възможно е навътре да има акропол. Експертите ще изготвят доклад с искане за осъществяването на разкопки на мястото“, посочи още Кехайов.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html