понеделник, 29 април 2024 г.

Великобритания планира да даде на Украйна 600 ракети „Бримстоун“

Снимка: БГНЕС

Великобритания планира да даде на Украйна 600 ракети „Бримстоун“, за да ѝ помогне в борбата срещу Русия, съобщи днес британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс.

Уолъс обяви това във военна база „Тапа“ в Естония, където се срещна със свои колеги от съюзнически страни.

Той очерта обявения по-рано пакет от военна помощ за Киев, включващ танкове „Чалънджър“, и даде допълнителна информация за ракетите, които Великобритания ще предостави на украинската армия.

„Мога да кажа, че ще изпратим още 600 ракети „Бримстоун“ в театъра на военните действия, които ще бъдат изключително важни, за да се помогне на Украйна да доминира на бойното поле“, каза Уолъс и отбеляза, че единството на Запада срещу руския президент Владимир Путин остава все така силно.

Британският министър подчерта, че Западът е готов да продължи да оказва военна подкрепа на Украйна. „Ако президентът Путин разчита на това, че тази година ще приключим, той греши. Ще продължим и тази, и следващата година, а и след това“, предупреди Уолъс.

По-рано днес бившият британски премиер Борис Джонсън призова съюзниците да удвоят военната си помощ за Украйна и да побързат да сложат край на войната с Русия.

По думите му това не бива да предизвиква страхове от ескалация. „Най-добре за света е това нещо да свърши и то бързо“, заяви Джонсън в интервю за Ройтерс, което даде в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.

Настоящият британски премиер Риши Сунак обаче не пристигна в Давос, което предизвика критики от страна на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, отбелязва Ройтерс. По думите му отсъствието на Сунак е било забелязано от хората, с които е разговарял в швейцарския курорт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html