Начало БЪЛГАРИЯ Създадоха временна парламентарна комисия по казуса „Нексо“

Създадоха временна парламентарна комисия по казуса „Нексо“

Единодушно със 190 гласа беше създадена временна парламентарна комисия по казуса „Нексо“ по предложение на ГЕРБ-СДС.

Комисията е на паритетен принцип – по двама народни представители от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец и трябва да излезе с доклад за констатациите и изводите, до които е стигнала, съобщи БТА.

Депутатите не приеха предложението на „Продължаваме промяната“ комисията да се занимава и с установяване на всички факти и обстоятелства относно финансирането на всички политически партии на парламентарните избори миналата година. Тезата на „Промяната“ е, че ГЕРБ-СДС са изхарчили повече пари, отколкото е субсидията им.

За председател на временната комисия беше избран Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, а Десислава Трифонова от парламентарната група за член.

Останалите членове на комисия са: от „Продължаваме промяната“ – Рена Стефанова и Асен Василев; от ДПС – Йордан Цонев и Петър Чобанов; от „Възраждане“ – Златан Златанов и Ивайло Чорбов“. „БСП за България“ ще бъде представена от Иван Ченчев и Илиян Йончев, „Демократична България“ от Божидар Божанов и Надежда Йорданова, а „Български възход“ от Лидия Недева и Гален Монев.

Като уточни, че „Демократична България“(ДБ) ще подкрепи създаването на комисията, председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов коментира, че тя ще бъде пропаганден инструмент и се прави с предизборна цел. В предизборния период негативите трябва да бъдат дадени на ДБ, коментира той. Лидерът на „Да, България“ беше категоричен, че няма какво да крият и са готови да дадат тон на прозрачност. Но е убеден, че една такава комисия трябва да погледне сериозно и на въпроса как въобще е уредено финансирането на партии у нас. Това може да стане, когато не сме в предизборен момент, да се поговори и сериозно за закон за лобизма, как трябва да се структурират отношенията между бизнеса и политиката, обясни Иванов. Става въпрос за една уйдурма на прокуратурата и на ГЕРБ да тричат ДБ и ПП, включи се в дебата и съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Няма да направите никаква съдебна реформа, защото не можете да различите доброто от лошото, обърна се към ДБ Тома Биков от ГЕРБ-СДС. А председателят на групата Десислава Атанасова посочи, че дебат за финансиране на политическите партии трябва да се води в контекста на промяна на закона за политическите партии, закона за бюджета на държавата, закон за лобизма.