вторник, 16 април 2024 г.

БСП решава за мандата в минорно настроение, от „Позитано“ лъха песимизъм

Този мандат не е за съставяне на правителство, този мандат е чисто за вътрешнопартийна употреба, с който г-жа Нинова трябва да стабилизира разклатените си позиции преди конгреса. Това коментира Кирил Добрев на влизане в централата на БСП за заседанието на Националния съвет на партията. На пленума левицата ще решава какви ще са бъдещите действия във връзка с получения трети мандат за съставяне на правителство.

„Или ако трябва да коментирам всичко в контекста на днешните новини, ще кажа: “Нинова пак иска мандата, за да направи пак правителство, което правителство пак няма да изнася оръжие за Украйна”, каза още Добрев, предаде БТА.

Според Калоян Паргов все пак трябва да бъдат положени усилия за съставяне на правителство, без значение, че шансовете тези усилия да се увенчаят с успех не са големи. Той очаква, че март или април ще има предсрочни избори.

Очаквам от този пленум да чуя името на министър-председателя, коментира още Паргов. Аз лично ще държа за експертно правителство, с което, знам, се разминавам с линията на ръководството, което държи на чисто политически фигури, но дори и да са чисто политически фигури, те трябва да са доказани експерти, добави той.

Нека първо да чуем какво ръководството на партията ще ни предложи, но ако няма вариант мандатът да се изпълни, трябва да се върне, коментира председателя на БСП – София Иван Таков. Ако има вариант за правителство, трябва да се направи опит, посочи той. Според Таков  предложението за среща с всички председатели на парламентарно представени партии е разумно, за да е ясно от самото начало има ли шанс или няма шанс.

Всички твърдят, че е разумно и трябва да има редовно правителство, а след това, като се стигне вече до конкретни разговори, някак си не могат да намерят помежду си решение, коментира още Иван Таков.

На влизане в сградата на БСП служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева пожела успех за кабинет с третия мандат. Пожелавам успех за създаването на правителство, което означава, че служебното ще прекрати своята дейност и няма да има виновни на нашата партия, коментира тя.

В дневния ред на заседанието на Националния съвет на БСП е включена и точка относно организацията на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП на 11 и 12 февруари т.г. и приемане на документите за конгреса, ориентировъчната програма и регламент.

На „Позитано“ 20 дойдоха и представители на инициативния комитет за национален референдум за еврото, съдбата на българската енергетика и „забрана на ЛГБТИ+(джендър) пропагандата“ в България. Лидерът на Национално движение „Бащино огнище“ Ивайло Шопски, част от комитета, пристигна с огромен букет червени рози и обяви пред медиите, че искат да връчат на Нинова отворено писмо – декларация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html