Начало БЪЛГАРИЯ Президентът връчва третия мандат на БСП

Президентът връчва третия мандат на БСП

Николай Коцев

Изненада, ама не. Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП. Това ще се случи в понеделник, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Това е четвъртият път, в който Радев избира БСП за последния опит за кабинет, така че в известен смисъл решението бе очаквано.

На 16 януари, понеделник, в 10.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“, уточниха от пресслужбата на президента.

Това е последната възможност за създаване на правителство в рамките на 48-то Народно събрание по Конституция, след като първите два опита за съставяне на редовен кабинет се провалиха.

Припомняме, че първият мандат бе даден на победителите в изборите от ГЕРБ. Те номинираха за премиер неврохирурга проф. Николай Габровски. Депутатите обаче гласуваха против проф. Николай Габровски да заеме поста. „За“ гласуваха 113 народни представители, а „против“ 125.

Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС дойде от ГЕРБ, старите им съдружници ог ДПС, и от „Български възход“, но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. Против гласува и независимият депутат, отцепникът от БСП Явор Божанков.

Вторият мандат бе връчен на „Продължаваме промяната“, но техният кандидат премиер акад. Николай Денков го върна неизпълнен, след като от партията предложиха декларация с няколко приоритета за управление, която не бе одобрена от парламента.

Много пишман-анализатори предвиждаха, че Радев ще връчи третия мандат на „Български възход“, но ето че това се оказа сапунка. С връчването на мандата на Столетницата държавният глава директно намига към червената лидерка Корнелия Нинова, с която отдавна са в лют конфликт. Нинова дори атакува президента индиректно чрез дъщеря му, като попита шефа на БНТ Емил Кошлуков вярно ли националната телевизия финансира със сериозна сума филм с участието на щерката Дарина. Но само това да беше! Войната между „Дондуков“ 2 и „Позитано“ 20 отдавна е в гореща фаза.

Връчването на мандата на БСП може да се приеме двуяко. От една страна – това е протягане на ръка към левицата, която номинира Радев за първия му мандат и го направи фактор в политиката. От друга страна обаче почти сигурно социалистите нямат да успеят да сформират кабинет заради липсата на достатъчно подкрепа от другите формации и така ще изперат мръсния пешкир за проваления трети мандат и липсата на редовно правителство. С други думи президентът казва на Нинова: „Оправяй се, моме!“.

В този случай Румен Радев ще остане силният човек в държавата поне за още 2-3 месеца и ще управлява чрез служебно правителство до поредните предсрочни парламентарни избори. Какво ще ни сервират те, не е много ясно, но можем да очакваме и екстремни, доскоро немислими решения за родната политическа джунгла.

Картите са раздадени. На ход е Корнелия Нинова.