понеделник, 29 април 2024 г.

Президентът връчва третия мандат на БСП

Николай Коцев

Изненада, ама не. Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП. Това ще се случи в понеделник, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Това е четвъртият път, в който Радев избира БСП за последния опит за кабинет, така че в известен смисъл решението бе очаквано.

На 16 януари, понеделник, в 10.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“, уточниха от пресслужбата на президента.

Това е последната възможност за създаване на правителство в рамките на 48-то Народно събрание по Конституция, след като първите два опита за съставяне на редовен кабинет се провалиха.

Припомняме, че първият мандат бе даден на победителите в изборите от ГЕРБ. Те номинираха за премиер неврохирурга проф. Николай Габровски. Депутатите обаче гласуваха против проф. Николай Габровски да заеме поста. „За“ гласуваха 113 народни представители, а „против“ 125.

Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС дойде от ГЕРБ, старите им съдружници ог ДПС, и от „Български възход“, но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. Против гласува и независимият депутат, отцепникът от БСП Явор Божанков.

Вторият мандат бе връчен на „Продължаваме промяната“, но техният кандидат премиер акад. Николай Денков го върна неизпълнен, след като от партията предложиха декларация с няколко приоритета за управление, която не бе одобрена от парламента.

Много пишман-анализатори предвиждаха, че Радев ще връчи третия мандат на „Български възход“, но ето че това се оказа сапунка. С връчването на мандата на Столетницата държавният глава директно намига към червената лидерка Корнелия Нинова, с която отдавна са в лют конфликт. Нинова дори атакува президента индиректно чрез дъщеря му, като попита шефа на БНТ Емил Кошлуков вярно ли националната телевизия финансира със сериозна сума филм с участието на щерката Дарина. Но само това да беше! Войната между „Дондуков“ 2 и „Позитано“ 20 отдавна е в гореща фаза.

Връчването на мандата на БСП може да се приеме двуяко. От една страна – това е протягане на ръка към левицата, която номинира Радев за първия му мандат и го направи фактор в политиката. От друга страна обаче почти сигурно социалистите нямат да успеят да сформират кабинет заради липсата на достатъчно подкрепа от другите формации и така ще изперат мръсния пешкир за проваления трети мандат и липсата на редовно правителство. С други думи президентът казва на Нинова: „Оправяй се, моме!“.

В този случай Румен Радев ще остане силният човек в държавата поне за още 2-3 месеца и ще управлява чрез служебно правителство до поредните предсрочни парламентарни избори. Какво ще ни сервират те, не е много ясно, но можем да очакваме и екстремни, доскоро немислими решения за родната политическа джунгла.

Картите са раздадени. На ход е Корнелия Нинова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html