събота, 20 април 2024 г.

Гърция инвестира 6,8 млрд. евро за развитие на граничните области с България

В програмата специално внимание се отделя на модернизацията на пристанището в Алекснадруполис.
Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Гърция инвестира 6,8 млрд. евро за развитие на граничните области с България до 2030 г. Това съобщи в Комотини министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис при представянето на правителствената програма за развитие на Източна Македония и Тракия, съобщава АНА-МПА, цитирана от БТА.

Планът включва повече от 360 проекта. По отношение на пристанището в Александруполис премиерът отбеляза, че решението то да не бъде приватизирано е изцяло негово и че мотивите за него почиват както на геополитически, така и на икономически фактори. Мицотакис заяви, че е твърдо убеден, че този порт е от огромно значение и гръцката държава не може да го остави в други ръце в този изключително важен геополитически момент. „Това обаче не означава, че в пристанището на Александруполис няма да бъдат инвестирани значителни средства“, отбеляза той. Друг ключов потенциал за региона е туризмът, тъй като поне 50 000 000 посетители могат да пристигнат там по шосе, добави той.

Четирите ключови аспекта на Програмата за развитие на Източна Македония и Тракия до 2030 г. са: изграждане на модерни мрежи и инфраструктури; модернизиране на селскостопанското производство в контекста на зеления преход; насърчаване и укрепване на иновационните инвестиции в региона и повишаване на качеството на живот на хората. Проектите, които ще се изпълняват, включват също намеса на държавата за подобряване на транспорта и свързаността, напояването на обработваемите площи, енергетиката, здравеопазването, образованието и културата, както и по-ефективни гранични пунктове и сигурност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html