Начало БЪЛГАРИЯ Народното събрание единодушно освободи шефа на НЗОК проф. Петко Салчев

Народното събрание единодушно освободи шефа на НЗОК проф. Петко Салчев

Депутатите освободиха от длъжност управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Проекторешението на ГЕРБ, ПП, ДБ и БВ бе прието със 149 гласа „за“, 0 „против“ и 26 „въздържал се“ („Възраждане“ и 2 от ДБ). Мандатът на Салчев се прекратява предсрочно, считано от днес.

Предложението бе вкарано като извънредна точка в дневния ред на парламента. Вносители на проекторешението, внесено днес в деловодството на НС, са Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Антон Тонев („Продължаваме промяната“), Александър Симидчиев („Демократична България“) и Николай Благоев („Български възход“).

Като мотиви в документа са посочени нарушеният диалог между Салчев и Българския лекарски съюз, системното неизпълнение на Закона за здравното осигуряване, Правилника за дейността и организация на НЗОК, както и Националния рамков договор 2022-2022 г. Посочва се, че откакто е на поста, Петко Салчев не е представял доклади на Надзорния съвет на здравната каса. Според вносителите липсват доклади от проверки в болници, които са харчили повече, отколкото е по предварителни индикатори, както и отчет дали са открити нарушения. Управителят на НЗОК не е създал база данни и не поддържа такава – няма механизъм и контрол на изразходваните средства; няма информация влагат ли се лекарствените продукти и медицинските изделия и какъв е терапевтичният ефект от лечението на децата; няма проследяемост от влагането на неразрешените лекарствени продукти, се казва още в мотивите.

Според вносителите на решението е нарушеният диалог между НЗОК и БЛС поставя под риск подписването на Националния рамков договор, а с това и здравето на пациентите.

Самият проф. Салчев говори пред депутатите, като колоритно намекна, че с освобождаването му от поста всъщност от плещите му пада бреме. Той припомни, че е предложен за управител на 13 март 2020 г. и отново на 13-то число му искат оставката.  „Явно 13-ти е най-щастливата ми дата“, коментира той.