събота, 20 април 2024 г.

Хърватия с нови министри на строителството и на регионалното развитие

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович сменя министъра на строителството Иван Паладина и министъра на регионалното развитие и еврофондовете Наташа Трамишак. По думите на Пленкович той е доволен от работата на министрите, но е време за промени в кабинета, предаде БТА.

По отношение на Паладина, премиерът отбеляза, че заедно са стигнали до извода, че е по-добре той да напусне министерството, като за неговия пост е номиниран Бранко Бачич.

Паладина коментира, че не е взел решение да подаде оставка за една нощ и добави, че ще бъде доволен, ако напускането му ускори процеса на възстановяване на районите, засегнати от земетресения.

„Съобщих за оставката си на министър-председателя преди около два месеца и се разбрахме, че ще напусна поста си в началото на тази година предвид многото задължения и дейности на правителството, свързани с възстановяването“, каза Паладина на пресконференция снощи.

Предложеният за министър на строителството Бранко Бачич е кандидат и за вицепремиер. Той е заместник-председател на управляващата Хърватска демократична общност (ХДО) и председател на парламентарната група на партията, освен това е и бивш министър на опазването на околната среда, пространственото планиране и строителството.

„Що се отнася до министър Трамишак, тя не беше много доволна, че напуска правителството, но премиерът има право да избира своите сътрудници и да им има пълно доверие,“ обясни Пленкович.

Трамишак коментира, че не е получила обяснение от премиера защо е сменена.

За нейния пост ще бъде предложен Шиме Ерлич, който в момента заема длъжността държавен секретар в това министерство, отбелязва телевизия ХРТ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html