понеделник, 29 април 2024 г.

Депутатите решиха: МС да предоговори затварянето на въглищните централи

Снимка: БГНЕС

Парламентът реши Министерски съвет да предоговори условията за затварянето на въглищните централи със 187 гласа „за“, двама „против“ и 9 „въздържали се“.

Планът за възстановяване и устойчивост да бъде преразгледан с Европейската комисия в частта въглищна енергетика с цел запазване на електроцентралите и миннодобивната индустрия във Маришкия басейн.

„Аз съм горд от това, което вчера постигнахме на енергийна комисия, едно безапелационно обединение върху темата с въглищните централи, както редица пъти от близо десетилетия аз лично повтарям, че те дават една безценна услуга и тази услуга ние ще запазим“, заяви Георги Самандов от „Български възход“, цитиран от БНТ.

„Трябва да направим всичко възможно, за да укрепим нашата енергийна сигурност, това правим с днешното решение, но трябва да направим невъзможното следващите месеци и години да елиминираме всякаква зависимост от руските енергийни ресурси. Виждам, че в това Народно събрание има воля да се направи тази крачка, тя ще бъде подкрепена от „Демократична България“, допълни Атанас Славов.

„Единственият възможен начин ние да успеем да направим предоговаряне е, ако влезем регионално в тази дискусия с Брюксел. Какво означава това? Означава да поканим колегите от Гърция, да поканим колегите от Румъния, да поканим даже колегите от Западните Балкани“, добави Кирил Петков от „Продължаваме Промяната“.

„До последно очаквах някаква изненада от вашата група, но това, че и Вие, като водач на групата си заявявате, че ще подкрепите запазването на въглищните мощности, наистина много ме радва. В крайна сметка това беше от една страна и морален Ваш дълг при положение, че попаднахме в тази ситуация благодарение на решение, което Вие и партньорите Ви от БСП взеха“, отговори Искра Михайлова от „Възраждане“.

„Сега аз чувам за някакъв общ подход, господин Кирил Петков визира Гърция, Западните Балкани, Румъния. Добре, господин Петков, това преди шест месеца не беше ли ясно, това не беше ли пак същият проблем? Друг аргумент, който чух – войната в Украйна. Ама войната в Украйна започна на 24 февруари миналата година, а ние сме подписали Плана на 1 август“, заяви Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

„Ние помагаме, подпомагаме министъра на енергетиката или преговарящата комисия да могат все пак да дадат алтернативата, която е необходима, за да се съгласят нашите европейски партньори. Имайки предвид всичко това, още веднъж ДПС, както сме били последователни, ще подкрепим това решение“, допълни Рамадан Аталай.

„България, забележете, е постигнала намаляване на емисиите с 48% към 2020 година. Сега сме 2023 година. Разбира се, че емисиите са намалени допълнително, така че тези ограничения, които се налага да изпълним, са необосновани, защото тази цел ние отдавна сме я изпълнили“, каза още Драгомир Стойнев от „БСП за България“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html