Начало БИЗНЕС Ще преговаряме със САЩ за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“

Ще преговаряме със САЩ за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“

Росен Христов                                           Снимка: БГНЕС

Комисията по енергетиката в Народното събрание възложи на Министерски съвет да проведе преговори с правителството на САЩ за сключване на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технологията АP1000 – мечтаният от години 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

В приетото решение е записано, че МС чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. трябва да предприеме всички необходими действия за изграждане на енергиен обект – ядрена централа за утвърдената от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Площадка номер 2 – седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Освен това МС трябва да предприеме и всички необходими действия за започване на лицензионна процедура и процедура по ОВОС за изграждане на втори идентичен блок на утвърдената от АЯР площадка, 8-ми блок на първата ни атомна електроцентрала.

Кабинетът трябва вземе и решение за обявяване на енергийния обект – ядрена централа за „обект с национално значение“ по смисъла на Закона за устройство на територията и за „национален обект“ по смисъла на Закона за държавната собственост.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че България има нужда да изгради общо четири нови ядрени реактора – два в АЕЦ „Белене“ и два на площадката в АЕЦ „Козлодуй“. Това предложение ще бъде официално представено през следващата седмица, когато Министерството на енергетиката ще обяви идеите си са развитието за развитието на българската енергетика, при представянето на новата енергийна стратегия на страната.

България трябва да се стреми към това да разполага с 4000 мегавата ядрени мощности, а за целта трябва да се преговаря с всички водещи компании като, не само с правителството на САЩ, категоричен е енергийният министър.