четвъртък, 28 март 2024 г.

Трима души се опитаха да откраднат 10-тонната статуя на Рамзес II

Снимка: wikipedia

Властите в Египет съобщиха, че са арестували трима души, за опит да откраднат с помощта на кран хилядолетна статуя с тегло 10 тона на фараона Рамзес II, съобщи БТА.

В направеното от прокуратурата изявление се посочва, че е разпоредено задържането на трима заподозрени за четири дни в очакване те да бъдат разследвани по обвинение в опит за кражба на статуя на фараона в древния южен град Асуан, разположен на река Нил на около 675 километра южно от Кайро.

Според изявлението полицията е съобщила, че „трима души са арестувани за притежание на ръчни инструменти за копаене и тежко оборудване – кран, които са използвали в опит да вдигнат статуята и да разкопаят антиките в района“.

Службата за антики на Асуан е доказала възрастта на статуята с тегло 10 тона, като според нея тя е на Рамзес Втори, се посочва още в изявлението.

Рамзес II  е третият фараон от XIX династия. Управлявал Египет по време на Новото царство от 1279 г. пр. Хр. до 1213 г. пр. Хр. или общо за период от 66 години и 2 месеца (според Манетон).

Често за него се говори като за най-великия, най-прочутия и най-могъщия египетски фараон. Неговите наследници, както и по-късните египтяни, го наричат „Великия праотец“. Някои съвременни изследователи го смятат за фараона, залят от Червено море, когато Моисей го разтваря при бягството на евреите от Египет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html