понеделник, 29 април 2024 г.

Стефан Янев: Залитането към по-технократски кабинет, без ясно мнозинство, е рисковано

Снимка: БГНЕС

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев коментира, че залитането към по-технократски кабинет, без ясно мнозинство, което да носи отговорност за неговите действия, е рисковано.

Коалиционният кабинет е по-класически сценарий и модел, който работи, затова ние се придържаме към него, добави Янев. Виждали сме как функционира правителство на малцинството, но понякога те са ситуационни мнозинства, които могат да изиграят лоша шега в даден момент. Държавата не е играчка, не е нещо, с което трябва да работим безотговорно и да се надяваме, че в следващите шест месеца това мнозинство ще го има. По-добре да има правила, които са разписани, приоритети, които са приети и на тяхната база да работи този механизъм, каза Янев.

Той добави, че ако президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на неговата партия, те ще го приемат и ще направят всичко необходимо, за да се намери съгласие по важни национални цели, на базата на които може да се сформира правителство, на базата на коалиционно споразумение.

Янев смята, че в настоящия парламент може да бъде сформирано мнозинство от над 160 депутати. Не бих искал да го коментирам партия по партия, но това мнозинство го има, защото основата на появяването на това мнозинство зависи от целите, които го обединяват – темите, които са важни за българските граждани, допълни лидерът на „Български възход“.

На въпрос дали би поел ролята на министър-председател в евентуален коалиционен кабинет с третия мандат, Стефан Янев заяви, че вече е бил в този кабинет, както и че познава тежестта и отговорността на този пост. Бих поел такава отговорност, ако отговорим на условията да има ясно мнозинство, с ясни приоритети, с хоризонт, заяви той.

Янев добави, че „Български възход“ ще води разговори с всички партии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html