понеделник, 29 април 2024 г.

Вагнеровци превзеха град Соледар в Източна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Град Соледар в Донецка област, за който се водеха ожесточени боеве, вече е под руски контрол. Цялата територия на Соледар е взета под контрол от бойците на „Вагнер“, съобщи в Телеграм ръководителят на руската военна групировка Евгений Пригожин. Той уточни, че в центъра на града се водят сражения с обкръжени бойци и по-късно ще бъде съобщен броят на пленените украински военни. Припомняме, че във вчерашния ден Украйна отрече, че градът е под руски контрол, но призна за ожесточени боеве и атаките на вагнеровци, минаващи „през труповете на своите войници“.

Снощи руските сили са бомбардирали Харков, няколко часа след посещението там на германския външен министър Аналена Бербок, съобщи областният управител.

В Киев президентът Володимир Зеленски отправи призив към съюзниците за още оръжия. Той обяви, че е отнел украинското гражданство на бизнесмена Виктор Медведчук, приближен до руския президент Владимир Путин, когото заедно с други трима обвини в държавна измяна в полза на Русия.

68-годишният Медведчук, който над 20 години защитаваше интересите на Путин в Украйна, беше предаден на Русия по време на  размяна на пленници миналата година, след като прекара над пет месеца в украински арест. Медведчук е обект и на американски и британски санкции.

От Пентагона заявиха, че от следващата седмица украински военни ще бъдат обучавани във военна база в щата Оклахома как боравят със системите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

В края на миналата година от Вашингтон информираха, че ще доставят системите, за които Киев настоява от дълго време.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html