понеделник, 29 април 2024 г.

Съвместен център за киберсигурност отварят САЩ и Албания

Снимка: БГНЕС

Съвместен център за киберсигурност отварят САЩ и Албания през септември. Това съобщи министърът на отбраната на балканската страна Нико Пелеши, цитиран от АТА. Той поясни, че тогава съобщи ще започне реализацията на още съвместни проекти по отбрана и сигурност, като на Албания ще бъдат предоставени два американски хеликоптера Black Hawk.

На пресконференция, на която бяха представени постиженията на албанското министерство на отбраната за 2022 г., Пелеши заяви, че центърът по киберсигурност ще бъде функционален и завършен, а работещите в него ще бъдат добре обучени благодарение на партньорството със САЩ, но и на пълноценното членство в центъра за върхови постижения за киберотбрана на НАТО, който се намира в Естония и към който Албания ще се присъедини през 2023 г.

По думите на Пелеши Албания се опитва да развива партньорството си със САЩ, затова 2022 г. е рекордна година за съвместните проекти между тях в областта на сигурността и отбраната, както и за общия бюджет на сътрудничеството между двете страни, тъй като много от проектите се финансират съвместно от САЩ и Албания. Пелеши подчерта, че един от тези проекти е свързан с киберсигурността, която е добила нова тежест заради кибератаките, които Албания претърпя няколко пъти през 2022 г. През юли 2022 г. сайтът на албанското правителство и страниците на обществените институции в страната бяха спрени след кибератака от неуточнен източник. През септември 2022 г. албанският премиер Еди Рама обяви, че задълбочено разследване е дало неопровержимо доказателство, че кибератаката е била дирижирана и спонсорирана от Иран. В резултат Албания прекрати дипломатическите отношения с Иран и нареди на иранските дипломати и служители на посолството си да напуснат страната.

След като Албания прекъсна дипломатически отношения с Иран през септември, втора кибератака, от същия ирански източник, засегна информационна система, която регистрира влизанията и излизанията на албанската граница, което доведе до забавяне на пътниците.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html