понеделник, 29 април 2024 г.

„Лукойл“ е спазарил продажбата на рафинерията си в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският петролен концерн „Лукойл“ съобщи днес, че е договорил продажбата на рафинерията си в Италия, предадоха световните агенции. Сделката може да бъде завършена до края на март 2023 г., се посочва в съобщението на компанията. Притиснати от санкциите много руски компании губят пазарите си в Европа и сега търсят как да продадат активите си, за да изпреварят рисковете от конфискация.

Известно е, че същата руска фирма търси купувачи и за активите си в Румъния и Молдова. Обсъжда се продажбата на вериги бензиностанции, на рафинерията в Плоещ, на вятърен парк и петролни депа в двете страни, съобщават чуждестранни медии. Решението идва на фона на санкциите, наложени от ЕС на руски петролни компании, влезли в сила на 5 декември 2022 г., които засягат и дейността на „Лукойл“. Фирмата е третият най-голям играч на пазара за продажба на горива в Румъния, който се оценява на около 2,6 млрд. евро. Тя притежава и около 315 бензиностанции в северната ни съседка, рафинерия в Плоещ.

Според Съвета за конкуренция на Молдова дружеството там притежава около 20% от пазара на горива на дребно в страната. Компанията обслужваше около 40% от вноса на дизел и около 33,5% от импорта на бензин в бившата съветска република. „Лукойл“ притежава и най-голямата мрежа от бензиностанции в Молдова – 105.

Според медиите публикации вероятни купувачи на бизнеса на руснаците в двете страни могат да бъдат англо-холандската компания Royal Dutch Shell, най-значимият играч на европейско ниво, или казахстанската група KazMunaiGaz (KMG), която в двете страни притежава мрежа от бензиностанции Rompetrol.

При налагането на санкциите на ЕС кабинетът на Кирил Петков се пребори и България единствена в ЕС получи дерогация от ембаргото за руски петрол, доставян по море, което е изцяло в полза на „Лукойл“. Служебното правителство на Гълъб Донев също не остана по-назад и удължи с още 35 години концесияата на руската фирма за ползването на нефтения терминал. От „Демократична България“ обаче внесоха в НС предложение кабинетът да отмени решението си, за да може най-после България да влезе във владения на тази част от територията си, както това е било преди 2011 г.

Преди няколко седмици, с промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, депутатите приеха законопроект, който позволява при нужда държавата да може да поема контрола над петролните рафинерии у нас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html