Начало СВЕТЪТ ЕС осъди решението на босненските сърби да дадат орден на Владимир Путин

ЕС осъди решението на босненските сърби да дадат орден на Владимир Путин

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС осъжда решението на Република Сръбска в Босна и Херцеговина да награди руския президент Владимир Путин с орден на Републиката, заяви говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано, съобщи БНР.

„Путин е този, който е пряко отговорен за незаконната агресия в Украйна. Той дава заповеди, в резултат на които се убиват украински цивилни и се унищожава цивилната инфраструктура. Заставането до Путин при такива обстоятелства изолира Република Сръбска и нейното ръководство в международен план. В ЕС няма място за награждаване на политици, които нареждат унищожаването на съседна страна и избиването на народа ѝ. Това решение на република Сръбска е достойно за съжаление и дава погрешен сигнал“, заяви Стано.

Вчера президентът на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик награди Путин с ордена „за особена патриотична загриженост и любов към Република Сръбска и принос за укрепването на руско-сръбското сътрудничество“.

Запитан за изявленията на Додик, че е време всички сърби да заживеят в една държава, Стано отговори, че той много добре знае какво се очаква от него, за да може Босна и Херцеговина да постигне напредък по пътя си към Европа, в т.ч. и че страните членки отхвърлят всякаква разделяща реторика и действия, подкопаващи интегритета на Босна и Херцеговина.

„Ако г-н Додик продължи в този дух, страните членки също ще вземат решение за своите следващи действия“, подчерта Стано.