понеделник, 29 април 2024 г.

Частната армия на Пригожин искала да сложи ръка на мините за сол и гипс край Бахмут

В момента Бахмут е най-горещата точка на фронта между руските окупатори и украинската армия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Частната армия на „Вагнер“ на Евгений Пригожин искала да сложи ръка на мините за сол и гипс край Бахмут, заяви служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Има индикации, че „обсесията“ на Пригожин от Бахмут материално мотивирана, отбеляза американският представител. Собственикът на наемническата армия е известен още като готвача на Путин.

САЩ и преди са обвинявали руските наемници в това, че експлоатират природните ресурси в Централноафриканската република, Мали, Судан и на други места, за да подпомогнат финансирането на войната на Москва в Украйна. Русия категорично отхвърля тези твърдения. Пригожин, който е санкциониран от западните държави заради ролята му във „Вагнер“, вчера се сбогува с първата група руски затворници, които бяха амнистирани и освободени, след като са се съгласили да се бият в Украйна. Той ги призова да избягват изкушението да убиват, когато се върнат в цивилния живот.

Според представителят на Белия дом компанията „Вагнер“, която разполага с близо 50 000 наемници, е загубила над 4100 души в Украйна, като 1000 от тях са били убити в края на ноември и началото на декември в близост до Бахмут. Ранените наемници са около 10 000.

В края на миналия месец Белият дом каза, че компанията „Вагнер“ е приела военна пратка от Северна Корея в помощ на руските сили в Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html