понеделник, 29 април 2024 г.

Христо Грозев: България да каже на Русия, че е недопустимо да преследва хора

Към този момент аз също нямам информация по каква причина съм обявен за национално издирване. Обвинението е по отношение на Закона против фалшивите новини за армията. Единственият източник, който посочва причината, е държавната агенция РИА Новости. Към този момент нямаме официално потвърждение. Досега нямам отговор защо съм включен в списъка на издирване“. Това каза разследващият журналист Христо Грозев на изслушване чрез видеоконферентна връзка в Комисията за контрол над службите за сигурност, предаде БГНЕС.

Грозев обясни, че е получил черен печат през 2016 г. да посещава Русия и каза, че това противоречи на думите на посланик Елеонора Митрофанова, че това е послание да не посещава Русия. „За мен България е длъжна да изиска от Русия не само обяснение, но и да бъде казано ясно, че това е недопустима практика не само конкретно към мен, но и към всеки“, категоричен е той.

Причините Русия да спре дейността му на журналист, според Грозев, са повече от очевидни. „За мен е важно България да покаже, че стои зад правата на българските граждани и журналисти, както и европейските институции да защитят правата на европейските граждани и европейските журналисти“, каза още Грозев.

Преди изслушването Даниел Митов от ГЕРБ посочи, че санкциите срещу Руската федерация се прилагат частично и пропагандно.

Николай Дренчев от „Възраждане“ попита Митов по каква причина е титуловал Грозев като разследващ журналист. „Не виждам никакви причини да ангажирате НС с някакъв субект, който може да е невинен. По-скоро аз го наричам агент за влияние и медиен спекулант“, умозаключи народният представител от „Възраждане“.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ предложи да се премине директно към изслушването. А Ивайло Чорбов от „Възраждане“ поиска да знае дали Грозев чува дискусията, която се провежда в момента между тях.

„Наши разследвания са свързани с взривовете в български складове“, заяви той. По думите на Грозев в България са проведени следствени действия, открита е ролята на руското военно разузнаване, но тя се изключва, когато се дава на други държави, като например Чехия, Украйна, Великобритания.

„Информацията, споделена от българската прокуратура с тези страни, е меко казано подвеждаща“, смята той и допълни, че информацията за присъствие и за възможно участие на членове на руското военно разузнаване е изцяло изключена, което означава, че България прикрива участието на членове на ГРУ при подобни взривове. Разследващият журналист съобщи, че най-ранното участие на ГРУ в подобни деяния в страна на НАТО, е от 2011 г., както и че тези лица са назначени от Владимир Путин в различни региони на РФ. Той е категоричен, че българското общество следва да бъде запознато кои са източниците на опасност.

„Моето общуване е само с ДАНС и българските правоохранителни органи. Общуването, както след 27 декември, и по-активно след 29 декември, е единствено с органите на ДАНС, които проявиха загриженост за моята безопасност. Нямам информация различна от публичната за действията, предприети от правителството“, обяви Грозев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html