понеделник, 29 април 2024 г.

„Демократична България“ призова Министерството на културата да се произнесе за Пловдивския панаир

От „Демократична България“ (ДБ) считат, че Министерството на културата може да вземе отношение по казуса с Международен панаир – Пловдив. Депутатът Йордан Иванов обяви на брифинг в Народното събрание, че заедно с председателя на парламентарната група на ДБ – Христо Иванов са депозирали писмо до министъра на културата, с което настояват министерството да предприеме действия да обяви Международен панаир-Пловдив за „паметник на културата – групов от местно значение“.

„Това е практическо действие, което ще прегради възможността за събаряне на палатите за започване на мащабно строителство на 350 дка почти централна градска част, непосредствено до реката“, каза Йордан Иванов, съобщи БТА.

Той твърди, че държавата, в лицето на централната власт, има способ да запази Международен панаир. Йордан Иванов каза още, че ще има среща с министъра на културата Велислав Минеков.

Председателят на групата на ДБ в Общинския съвет в Пловдив Веселина Александрова разказа, че над 50% от Международния панаир-Пловдив се предвижда да бъде за Георги Гергов. Тя твърди, че той разглежда Панаир като строителна площадка.

От ДБ виждат взаимодействие между ГЕРБ и Георги Гергов. Посочиха, че бизнесменът е почетен консул на Русия в Пловдив у нас.

Липса на кворум попречи да се проведе извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив за бъдещето на Международен панаир-Пловдив на 3 януари. На заседанието бе предвидено да се преразгледа решението как да гласува представителят на община Пловдив на предстоящото Общо събрание на акционерите на дружеството „Пълдин Туринвест“, насрочено за 9 януари. Основна точка е увеличаване на капитала на дружеството чрез апортирането в него на притежаваните от община Варна 29 на сто от Панаира. След прехвърлянето се очаква делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79,36 процента, а община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20,64 на сто.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html