Начало БЪЛГАРИЯ Велислав Минеков се усъмни във финансите на Народния театър, иска проверка на...

Велислав Минеков се усъмни във финансите на Народния театър, иска проверка на АДФИ

Велислав Минеков, кадър бТВ
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да влезе в Народния театър. Това иска служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Това стана ясно по време заседание на ресорната комисия в парламента, която премина под знака на скандала между шефа на БНТ Емил Кошлуков и лидерката на БСП Корнелия Нинова.
Минеков се усъмни, че финансовият одит е в интерес на директора на театъра Васил Василев и едва ли не истината не излиза наяве. Ако тези съмнения се окажат “достатъчно смущаващи”, той ще поиска външен одит и намеса на АДФИ.

Това е поредната страница от сагата в Народния театър “Иван Вазов”, започнала след като режисьора Александър Морфов надраска вратата на пиарката Велислава Кръстева с “ДПС” и “Изчезвай”. Кръстева бе дългогодишният ръководител на “Връзки с обществеността” на партията на Ахмед Доган.

“Съществуват страхове в театъра. Само снощи съм говорил с петима мои познати, работещи там, които се чувстват потиснати и заплашени. Чувстват се неприятно. Трупата е абсолютно е разделена и щетите от това разделение ще бъдат лекувани с години, независимо кой управлява театъра”, каза Минеков.

Културният министър поиска още сериозна реформи, защото сега в театъра се канели на работа хора, които разказват вицове. Една от идеите му е свързана именно с финансирането, което да се повери на експерти, а театралните директори да си гледат постановките.