четвъртък, 25 април 2024 г.

„Файненшъл таймс“: Създава се нов световен икономически ред

Снимка: Архив

Бавно, но сигурно се оформя нов световен енергиен ред, в който доларът няма да бъде доминиращо платежно средство, пише в. „Файненшъл таймс“.

Желанието на Китай да премине към закупуване на петрол от страните от Персийския залив в юани води до формирането на нов световен енергиен ред, според изданието.

Преди 77 години американският президент Франклин Делано Рузвелт и саудитският крал Абдул Азиз ибн Сауд се договориха за геополитически съюз, според който американските гаранции за сигурност на саудитците в Близкия изток бяха разменени в един вид бартерно споразумение за  продажба на саудитски петрол в щатски долари.

Времената обаче очевидно са се променили и 2023 г. може да бъде запомнена като годината, в която тази страхотна „петродоларска“ сделка започна да се променя, когато се оформи нов световен енергиен ред между Китай и Близкия изток.

Докато Китай купува нарастващи количества петрол и втечнен природен газ от Иран, Венецуела, Русия и части от Африка от известно време в собствената си валута, а не в долари, срещата на президента Си Дзинпин с лидерите на Саудитска Арабия и Съвета за сътрудничество в Персийския залив през декември бележи „раждането на петроюана“, според оценката на Золтан Позар, стратег на „Credit Suisse Bank“, пише „Файненшъл таймс“.

Китайският лидер каза на срещата, че Пекин е готов да насърчи търговията с петрол и газ с тези страни в юани.

Според Позар Китай иска да преразгледа правилата на световния енергиен пазар“ като част от стратегия за намаляване на търговията в долари, която се подкрепя от партньорите на Китай от БРИКС и редица други страни в момент, когато валутните резерви в долари са превръщането им в политическо оръжие на САЩ и ситуацията със замразяването на руски активи заради ситуацията в Украйна.

Медията подчертава, че сътрудничеството между Китай и арабските държави може да включва съвместно проучване и добив на нефт и газ в Южнокитайско море, както и инвестиции в рафинерии, химическата промишленост и заводи за производство на пластмасови изделия.

Превод и редакция: Аnteni.info

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html