понеделник, 29 април 2024 г.

Крум Зарков: Готов е анализът за това кои престъпления са с дублирани наказания

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че е готов анализът за това кои деяния са двойно инкриминирани в Наказателния и в административния кодекс. По него се е работило четири месеца от експерти. Той е в изпълнение на концепцията за наказателна политика на страната.

„Проблемът е голям, защото много деяния са двойно инкриминирани“, посочи Зарков. Той обясни, че от една страна това е конституционно недопустимо, а от друга – създава предпоставки за недобри практики.

Анализът ще бъде представен на Съвета за актуализирана съдебна реформа, като са поканени и народни представители, защото „те ще трябва да вземат решението кое да остане административно наказание и кое да остане в Наказателния кодекс“.

„Аз знаех за проблема, но не предполагах колко много са онези деяния, които могат да бъдат преследвани по два начина. Ще ги представим публично, оттам ще предстои сериозен дебат, в който ще ангажираме и други институции, за да преценим кой е най-ефективният метод за противодействие на престъпността“, допълни министърът.

Той отбеляза, че работа на министерството е да се дадат достатъчно емпирични данни на народните представители и да им се покажат различните варианти, за да могат да вземат информирано и точно решение.

Министър Зарков беше изслушан в правната комисия на Народното събрание. Той съобщи, че в момента се провеждат акции в местата за лишаване от свобода за забранени вещества и предмети.

Също така министърът отбеляза, че вече всички надзиратели работят на 12-часови смени, реформа, която започна миналата година. От ведомството тогава съобщиха, че „българското законодателство предвижда 24-часовата смяна да е изключение, а през годините това се е превърнало в норма в сектора“. Министърът допълни, че в петък предстои работна среща с всички синдикати във връзка с агресията срещу служителите в местата за лишаване от свобода.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html